Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

The Greenhouse

Ontwerp een huis voor twee families dat ook eenvoudig om te bouwen is voor andere bewonerssamenstellingen, zo min mogelijk energie verbruikt en gebouwd is met zoveel mogelijk biobased of hergebruikte materialen. Die opdracht kreeg architect Césare Peeren van Superuse on site. Het resulteerde in The Greenhouse. Een gebouw met de klassieke uitstraling van een houten schuur en de typische structuur van Nederlandse kassen.

Om The GreenHouse op het platteland van Drenthe te kunnen ontwikkelen en bouwen, ging architect Césare Peeren van Superuse on site (S.os) eerst een maand op de bouwlocatie wonen om een inventarisatie te maken van beschikbare bouwmaterialen, de lokale stromen en aanwezige (bouw-) vaardigheden van de mensen achter opdrachtgever Stichting voor De Nieuwe Wereld, beter bekend onder de naam De Hobbitstee. Dit is een internationale woongemeenschap, opgericht in 1969, met tien hectare eigen grond. De bewoners hebben een duurzame en zelfvoorzienende levensstijl. Er moest dan ook een grondige inventarisatie gemaakt worden van de plaats waar het gebouw moest komen, de grondsoort, de oriëntatie van het gebouw, en de manier waarop The GreenHouse bewoond zou worden. Peeren: “Als je lokaal materiaal wilt verwerken in het ontwerp en je wilt snappen hoe de zon draait, dan kan je op afstand wel een materialenlijst of een zonnestudie maken, maar je kunt er ook gaan zitten en kijken wat er is en wat er gebeurt. En als je de mensen wilt leren kennen, de cultuur van de plek en hun woonwensen wil doorgronden, dan zal je een tijd met ze moeten optrekken. Dat staat haaks op wat ik aan de TU Delft leerde. Daar bestond een projectopgave uit een kort locatiebezoek en een paar foto’s maken. Je bedacht een concept waaruit het hele ontwerp tot stand kwam. Dat kan best tot iets artistieks leiden, maar voor een site-specifiek ontwerp moet je de verschillende lagen van de locatie doorgronden.”

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.