Ga naar hoofdinhoud

Theater onder golvend groendak

Atlas Theater in Emmen

Hoewel de oorspronkelijke ambities voor de dakvorm en beplanting wat zijn getemd, waren er nog volop uitdagende aspecten aan het cultuurproject in  het centrum van Emmen.  Het Atlas Theater bij Wildlands kenmerkt zich met een golvend en volledig begroeid dak, dat plooit in het landschap.

Het entreegebouw van Wildlands vormt de scheiding tussen het nieuwe dierenpark en het centrum van Emmen. De oude dierentuin is namelijk verplaatst, zodat bezoekers vanaf een fraai, ondertunneld centrumplein direct bij de ingang van de Zoo komen. In het opvallende gebouw is tevens het Atlas Theater met twee zalen en een multifunctioneel te gebruiken congrescentrum opgenomen. Verder zijn er kantoren, twee winkels en horecavoorzieningen aanwezig. Onder het motto ‘cultuur naast natuur’ zijn de functies op een logische wijze samengebracht. Omdat het gebouw zo’n duidelijke scheidslijn vormt tussen de stad en het dierenpark, hebben de architecten van de Van den Berg Groep en het Deense architectenbureau Henning Larsen een gebouw als een brede plooi in het landschap ontworpen, dat het zicht vanuit het park op de stad verhult. Het golvende dak was eerst in twee richtingen gebogen, maar is vereenvoudigd tot de huidige vorm, waarbij de langsgevels als een frame met transparante vlakken zijn uitgevoerd. De kopgevels zijn net als het dak begroeid met planten.

Schouwburgzaal met regelbare akoestiek

Onder de hoogste welving gaat de 30 meter hoge toneeltoren schuil, die hoort bij de grote theaterzaal met 800 zitplaatsen. In deze toren is voldoende ruimte voor de modernste theatervoorzieningen. Aan de achterzijde is een rechthoekig blok met de kleine zaal toegevoegd. In deze zaal kunnen 1000 mensen staan of 300 mensen zitten op de uitschuifbare tribune. Een brede poort onder het gebouw geeft toegang tot het dierenpark. De grote theaterzaal heeft een compacte vorm, waarbij de afstand van de stoelen tot het podium maximaal 25 meter is. Zo ontstond de intieme zaal die architect Dick van de Merwe van de Van den Berg Groep voor ogen stond. Rondom zijn twee balkons in hoefijzervorm toegevoegd voor het realiseren van voldoende plaatsen. Meer stoelen kunnen nog op de hydraulisch te verstellen vloer van de orkestbak komen als deze niet voor het orkest nodig is. Omdat de zaal voor veel verschillende optredens wordt gebruikt, moet zowel de spraakverstaanbaarheid voor toneel als de langere nagalmtijd bij concerten in orde zijn. Dit is gerealiseerd door zoveel akoestische demping in de met hout beklede wanden te verwerken, dat de zaal een korte nagalmtijd voor spraak als basis heeft. Voor verlenging van de nagalmtijd is een speciaal elektroakoestisch systeem geïnstalleerd. Dat zorgt voor een kunstmatig opgewekte galm, die zich aanpast aan de gespeelde muziek.

Zaal met uitschuiftribune

In de kleine zaal zijn traditionele maatregelen getroffen om de akoestiek te regelen, zoals gebruik van gordijnen. Deze zaal is flexibel bruikbaar met een vlakke vloer of met de uitschuiftribune. Deze heeft een gekromde vorm met betere zichtlijnen dan die bij een rechte tribune. Het podium bestaat uit twee delen die in hoogte verstelbaar zijn. De beide zalen zijn uiteraard constructief van elkaar gescheiden om geluidsoverdracht te voorkomen. Ook in de foyer die op de kleine zaal aansluit, bleken bij nader inzien akoestische voorzieningen nodig. In het verlengde van de aluminium buitengevel zou de binnengevel met hetzelfde materiaal in een grijs/zwart blokkenpatroon worden uitgevoerd. Maar omdat daarmee geen goede demping bereikt wordt, is het blokkenpatroon niet in aluminium maar in akoestische panelen met vilt uitgevoerd. Het effect van een naar binnen doorlopende wand is zo toch gelukt…..

Tekst: Josine Crone

Deze tekst is het eerste gedeelte van het State-of-the-art-artikel over het Atlas Theater bij Wildlands in Bouwwereld 12, die 16 december 2016 verschijnt.  

De rubriek State of the Art valt onder het Premium deel van de website, daar is ook de online versie van het vakblad te lezen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.