Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Tijdelijke houten markthal van Kerto

De oude markthal wordt gerenoveerd en daarom is er een nieuwe tijdelijke markthal in de Stockholmse wijk Östermalm geplaatst. Als onderdeel van het renovatieproject werd er een tijdelijk, modulair houten gebouw ontworpen, dat naast de oude markthal geplaatst kon worden.

Niemand had de enorme populariteit van deze ‘houten doos’ zien aankomen. Het gebouw heeft zelfs de meest prestigieuze design award van Zweden in de wacht gesleept.

De oude markthal in de Stockholmse wijk Östermalm is gebouwd in 1886 en wordt onder de vaste klanten bijzonder gewaardeerd vanwege de prachtige historie. In 2012 ontstond er voor deze populaire ontmoetingsplek in de chicste wijk van Stockholm een urgente noodzaak voor een complete renovatie en schreef de gemeente hiervoor een aanbesteding uit. De ondernemers van de markthal moesten zich voor een aantal jaar op een andere locatie vestigen.

Combinatie van hout, glas en kunststof

De oplossing van architectenbureau Tengbom was een tijdelijk gebouw van Metsä Wood Kerto® LVL, zodat het complete aanbod van de oude markt nog steeds onder één dak verkrijgbaar is. Nadien is het gebouw eenvoudig af te breken en elders te hergebruiken.

De tijdelijke markthal is een interessante combinatie van hout, glas en kunststof. Stuk voor stuk lichtgewicht en voordelige materialen die gemakkelijk te verwerken zijn, wat deze tot de beste keuze maken voor tijdelijk gebruik. Hoewel het architectonisch uiterst ingenieuze gebouw bij nadere inspectie wellicht wat grof is afgewerkt, was de missie geslaagd: de betaalbare bouwmaterialen stralen stijl en klasse uit, net als de omgeving.

Dakstructuur

De dakstructuur van het gebouw bestaat uit gelamineerde kolommen en Kerto LVL-balken in een raamwerk. Een sterke vorm die de constructie lichter maakt en die minder materiaal vereist. Het dak op het raamwerk is gemaakt van triplex met geluidsabsorberende isolatie van houtvezel. De akoestiek in het gebouw is een van de meest geslaagde aspecten van het project.

In het gebouw is kunststof toegepast met veel luchtcompartimenten, wat resulteert in een uitstekende isolatiewaarde. De kunststof onderdelen zijn volledig prefab, lucht- en waterdicht en bieden een natuurlijke isolatie. In de ramen zit geïsoleerd glas.

Brandvertragende coating

De houten onderdelen hebben een brandbeschermende behandeling ondergaan die de brandveiligheid van de tijdelijke markthal waarborgt. De balken hebben een transparante, brandvertragende coating gekregen en het triplex van de toonbanken en vloeren hebben een gelijksoortige behandeling ondergaan. De vloeren en kolommen zijn tot een hoogte van drie meter voorzien van gipsplaat.

De tijdelijke markthal in Östermalm is een lichte, moderne en uitnodigende plek geworden met winkels en restaurants. De ruimere openingstijden hebben naast de bestaande klanten ook nieuwe bezoekers aangetrokken. Tot dusver heeft de markthal ruim 55.000 bezoekers verwelkomd: bijna een verdubbeling vergeleken met de oude hal.

De renovatie van de oude markthal wordt in 2018 afgerond. De gemeente Stockholm kan het gebouw vervolgens op een andere locatie neerzetten of het verkopen: het gebouw kan dus een tweede leven krijgen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Tijdelijke houten markthal van Kerto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.