Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Transformatie beeldbepalend hotel

In samenwerking met diverse regionale bouwspecialisten is het gelukt om De Klanderij in Leeuwarden binnen een jaar duurzaam te transformeren tot een eigentijds appartementencomplex met 50 studio’s. Het beeldbepalende Hotel De Klanderij werd gebouwd rond 1900.

Symbool voor monumentale gebouwen

Vorige week is het appartementencomplex De Klanderij aan het Zuiderplein in Leeuwarden officieel geopend. Het hotel uit 1900 deed onder andere lange tijd dienst als ‘clubhuis’ van voetbalclub Frisia. De Klanderij is ook de plek geweest waar Elfstedenwinnaar Karst Leemburg in 1929 werd gehuldigd. De afbraak van het gebouw in 1974 stond destijds symbool voor de teloorgang en sloop van vele monumentale gebouwen in de Leeuwarder binnenstad. Op de plek van het hotel kwam in 1977 een door architect Abe Bonnema ontworpen kantorencomplex.

Herbestemmingssubsidie

Het samenwerkingsverband DuurzaamWonen.nl zag in 2014 een grote uitdaging om De Klanderij een nieuw en duurzaam leven in te blazen. Het project De Klanderij heeft een herbestemmingssubsidie gekregen van de provincie Fryslân voor de verbouwing van een kantoorpand naar een pand met woonfunctie. Vanuit de Gemeente Leeuwarden is alles in het werk gesteld om vereiste procedures zo snel mogelijk te laten verlopen.

CO2-neutraal pand

De energievoorziening van het CO2-neutrale pand is grotendeels zelfvoorzienend en wordt onder andere opgewekt middels zonnepanelen, aangevuld met groene stroom. Daarbij voorziet het pand in een bijzonder veilige woonomgeving voor jonge mensen.

Inmiddels voert DuurzaamWonen.nl afrondende gesprekken met betrekking tot een volgend project, vergelijkbaar met De Klanderij. Gezien de grote belangstelling voor de studio’s van De Klanderij, worden de ruim 400 geïnteresseerden op korte termijn geïnformeerd over de mogelijkheden betreffende dit nieuwe project.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.