Ga naar hoofdinhoud

Trillingsvrije operatiekamer op dak parkeergarage

trillingsvrije operatiekamer

Op het dak van de bezoekersparkeergarage van het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft is door EGM architecten de eerste drive-in operatiekamer van Nederland gerealiseerd. De operatiekamer is trilingsvrij dankzij een stalen constructie met dempers en veren.

De zogenaamde drive-in OK in Delft is uniek en richt zich op patiënten die chirurgische ingrepen in dagbehandeling ondergaan. Na behandeling kunnen patiënten direct weer naar huis via de parkeergarage.

Unieke locatie

Het OK-complex is gebouwd op de bestaande bezoekersparkeergarage. Frank Bouhuis, directeur Strategisch Vastgoed: “Vanwege die unieke ligging is bij de bouw gebruikgemaakt van een speciale constructie, die geen trillingen van rijdende auto’s doorlaat naar de OK’s. Eerder is bij de bouw van het ziekenhuis en de parkeergarage al rekening gehouden met deze uitbreidingsmogelijkheid. De nieuwe OK’s staan ook via een luchtbrug in verbinding met het ziekenhuis. Zo vormt dit nieuwe complex samen met de bestaande gebouwen een logisch en functioneel geheel.”

trillingsvrije operatiekamer

Staalconstructie op dempers

De voertuigen in de onderliggende parkeergarage vormen trillingen, die niet voelbaar mogen zijn in de operatiekamers. Royal HaskoningDHV bedacht een constructief ontwerp dat voldoet aan de strenge trillingseisen. Ze ontwierpen een staalconstructie die rust op dempers en voorzien is van veren. De veerdempers staan op de overgang tussen de parkeergarage en OK’s en filteren de trillingen van de voertuigen. Om het ontwerp te valideren zijn met behulp van metingen de trillingen vooraf vastgesteld en tijdens de bouw gemonitord. Het resultaat is dat het nieuwe OK-complex onafhankelijk van de bewegingen in de onderliggende garage op zijn plaats blijft liggen.

Binnenkort meer over dit project in Bouwwereld.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *