Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

TU-student ontwerpt Symbiobrug

Provincie Zuid-Holland, Recreatieschap Midden-Delfland, gemeente Delft en TU Delft hebben samen een nieuwe wandel- en fietsverbinding gerealiseerd. De Symbiobrug is onderdeel van deze verbinding en is ontstaan vanuit een prijsvraag, uitgeschreven onder TU Delft bouwkundestudenten.

Opvallende verbinding

De nieuwe wandel- en fietsverbinding tussen Sciencepark Technopolis (Thijsseweg) en het recreatiegebied Ackerdijkse Bos bestaat uit een wandel- en fietspad, twee bruggen en de Symbiobrug. De Symbiobrug steekt over de 35 meter brede Karitaatmolensloot aan de zuidrand van Delft. De aanleg van deze nieuwe verbinding betekent voor onder meer studenten, recreanten en inwoners een verbeterde infrastructuur. Hiermee is het recreatieve groen voor de directe omgeving beter bereikbaar geworden.

De helderrode brug valt op in het polderlandschap en heeft een speciaal vormgegeven stalen draagconstructie. Het brugdek is gemaakt van composiet (glasvezelversterkte kunststof) voor een lange levensduur. Zitplekken en verblijfplekken zijn onderdeel van het dek en de doorgaande rand. Het ontwerp werd mogelijk met de laatste computermodel-technieken.

Natuur en technologie

Voor het ontwerp van de brug heeft de TU Delft op verzoek van het Recreatieschap Midden-Delfland in 2014 een prijsvraag uitgeschreven onder TU Delft bouwkundestudenten. Rafail Gkaidatzis won de wedstrijd met zijn Symbiobrug, wat in het Grieks betekent συν ‘samen’ en βιωσις ‘levend’. De naam weerspiegelt de interactie tussen natuur en technologie, twee elementen die een symbiotische co-existentie aangaan in de Symbiobrug. De naam van de ontwerper komt ook terug in de brug.

De realisatie van het project reflecteert een goede samenwerking tussen TU Delft, De provincie Zuid-Holland, de gemeente Delft en het Recreatieschap Midden-Delfland. De nieuwe fietsverbinding is onderdeel van de Recreatieve Routestructuur van het Recreatieschap Midden-Delfland. De realisatie van de fietsverbinding Ackerdijkse Bos en TU Delft is gefinancierd door de provincie Zuid-Holland, de gemeente Delft en het Recreatieschap Midden-Delfland.

De Symbiobrug

De Symbiobrug is een van de laatste onderdelen van het kwaliteitsprogramma ‘Integrale Ontwikkeling tussen Delft en Schiedam’ (IODS). Dit is een gebiedsgericht programma voor de ontwikkeling van natuur en recreatie en het stimuleren van duurzame landbouw in Midden-Delfland, inclusief de aanleg van een ingepaste A4 Delft-Schiedam. Met de komst van A4 door Midden-Delfland is 2015 een kwaliteitsslag geleverd in een groot gebied rondom deze weg.

Gemeente Delft is de eigenaar van de brug en verantwoordelijk voor het toekomstige beheer. Bekijk hieronder een filmpje over het project dat is gemaakt door Jong en Goed:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.