Ga naar hoofdinhoud

Tunneloverspanning van 9 meter

Van Rhijn Bouw gebruikt voor een nieuw appartementencomplex in Rijnsburg een tunneloverspanning van 9 meter. Door de grote tunnelmaat kan de woning vrij ingedeeld worden, zonder draagmuren die in de weg staan. De overspanning brengt wel betontechnologische uitdagingen met zich mee.

Kans op kruip

Met een dergelijke overspanning is er bij het ontkisten kans op kruipverschijnselen. Als de ondersteunende bekisting snel verwijderd wordt, zijn grote overspanningen onderhevig aan kruip. Het gaat om blijvende vervorming, lichte doorbuiging van de vloer, door de belasting van onder meer het gewicht van het beton.

Speciaal betonmengsel

Met de betonmortel Castcrete van Mebin wordt dit risico tot een minimum beperkt. Van Rhijn Bouw vroeg Mebin een betonmengsel te leveren dat in koude tunnelgietbouw daags na het storten al hard genoeg is om te ontkisten en nagenoeg geen kruipverschijnselen vertoont. In de praktijk betekent dit dat het mengsel binnen de vooropgestelde tijd van 16 uur een druksterkte van 20 N/mm2 moet halen in plaats van de standaardsterkte van 14 N/mm2. Castcrete voldoet aan die eis en is specifiek geschikt voor koude tunnelgietbouw: het ontwikkelt veel warmte in alle omstandigheden, zonder toevoeging van externe warmtebronnen.

Monitoring

Mebin houdt tijdens het storten in de gaten of alles volgens plan verloopt. Dat gebeurt met Concremote: een draadloos, web-based systeem om druksterkte en temperatuurontwikkeling live te monitoren en zo op tijd te ontkisten. Als de gewenste druksterkte bereikt is, krijgen de bouwplaatsmedewerkers een sms en weten ze dat ze kunnen ontkisten. Indien gewenst kan het betonmengsel zo aangepast worden dat er precies op een vooraf afgesproken tijdstip ontkist kan worden. Het werk verloopt hierdoor sneller; inmiddels ligt het totale tunnelproces 3 weken voor op schema.

Diverse samenstellingen

Castcrete is beschikbaar in een zomer-, overgangs- en wintersamenstelling en wordt afgestemd op de temperatuuromstandigheden en de condities op de bouwplaats. Het mengsel is verkrijgbaar in de sterkteklassen C20/25 of C30/37 en consistentieklasse S3.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *