Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Verplaatsbare woningen in Sneek

Er worden twintig verplaatsbare woningen geplaatst in de wijk Tinga in Sneek. De gemeente Súdwest-Fryslân en corporatie Accolade spelen hiermee in op de behoefte aan woningen voor kleine huishoudens in Sneek. Het concept is van Heijmans en heet Heijmans ONE.

In Sneek is een tekort aan woningen voor kleine huishoudens. Daarnaast hebben de gemeente Súdwest-Fryslân en Accolade samen de taak om statushouders een woning te bieden. Hierdoor ontstaat druk op de woningmarkt. Tien van de twintig woningen zijn voor statushouders, de andere tien worden ingezet voor regulier woningzoekenden. Met de twintig Heijmans ONE-woningen spelen partijen in op de marktdruk en de vraag naar kleine woningen.

Eigentijds, flexibel en toekomstbestendig

Er is op dit moment vraag naar woningen voor kleine huishoudens en statushouders. Het is lastig te voorspellen of deze vraag in de toekomst blijft. Dat vraagt om flexibiliteit. Met Heijmans ONE kiezen de gemeente en Accolade voor een eigentijdse, flexibele en toekomstbestendige oplossing voor dit vraagstuk. De woningen hebben een levensduur van minimaal dertig jaar. De woningen zijn verplaatsbaar en worden in Tinga voor tien jaar geplaatst.

Compact en slim ingericht

De ONE-woning is een compact en slim ingericht huis. De 39 m² woonoppervlak is verdeeld over twee woonlagen. Alle benodigde faciliteiten zijn aanwezig. Zoals een keuken, badkamer, woonkamer, slaapruimte, eigen voordeur en buitenterras.

Duurzaam bouwen en wonen

De woning is all electric. Er is geen gasaansluiting. De ecologische voetafdruk van deze woningen is veel kleiner. Het gebruikte materiaal is zo duurzaam mogelijk en grotendeels herbruikbaar. Daarmee sluiten deze Heijmans ONE-woningen aan op de visie van Accolade. De organisatie werkt volgens The Natural Step, een methode voor organisaties om volledig duurzaam te worden. Het streven naar een energieneutraal woningbezit in 2040 hoort hier ook bij.

Plaatsing binnen een dag

De Heijmans ONE-woning is kant-en-klaar op het moment dat deze aankomt op de bouwplaats. Op locatie worden de begane grond en de verdieping op elkaar geplaatst. Daarna hoeven alleen riolering, water en elektra nog worden aangesloten. Het plaatsen van één woning duurt een dag.

Het is niet de eerste keer dat de ONE-woning geplaatst is. Het Limburgse Weert had al in 2016 de primeur.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.