Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Verticale schuiframen vergroten buitenbeleving

Verticale schuiframen maken de loggia’s van De Brabander tot zeer aangename verblijfsgebieden, die vrijwel het gehele jaar bruikbaar zijn als semi-buitenruimte. De schuiframen zijn voorzien van veiligheidsglas en zijn speciaal voor dit project geëngineerd.

De Brabander is een woontoren van 17 bouwlagen met 162 huurappartementen in de Spoorzone in Tilburg. Happel Cornelisse Verhoeven architecten heeft het gebouw ontworpen in de stijl van de Chicago School; klassiek gecombineerd met eind 19e-eeuwse ‘moderne’ hoogbouw. Gladde, geprofileerde en gestraalde delen van de zandkleurige elementen zorgen voor kleurschakeringen in deze volledig betonnen gevel en creëren een industriële, maar toch verfijnde uitstraling. De betonnen gevelelementen werden geproduceerd door Hibex uit Groningen. De Brabander steekt als een van de hoogste gebouwen fier uit boven de omringende bebouwing. Het complex omvat 60 tweekamerappartementen en 102 driekamerappartementen. Aan de toren zijn geen balkons gehangen. Voor de buitenbeleving heeft de architect de appartementen voorzien van loggia’s.

Gevelbouwer Van Hoesel Aluminium Kozijnen produceerde en monteerde de aluminium kozijnen voor de woontoren. Die werden vooraf al gemonteerd in de prefab gevelelementen. Deze werden vervolgens volledig beglaasd aangebracht. Basis van de kozijnen was het raam- en deursysteem ConceptSystem 77 van Reynaers Aluminium. Voor de plint paste Van Hoesel Aluminium Kozijnen een vliesgevelsysteem toe op basis van profielen van Reynaers Aluminium.

Semi-buitenruimte

Voor de loggia’s koos Happel Cornelisse Verhoeven architecten voor verticale schuiframen. Die vergroten de buitenbeleving doordat het raam over de volle breedte opent. De verticale schuiframen meten circa 2,5 x 2,0 meter. In gesloten situatie moeten de ramen voldoen aan de hoge eisen van lucht-, wateren winddichting, zoals die gelden bij hoogbouw. De loggia mag dan wel een semi-buitenruimte zijn, niemand vindt het prettig als er water binnenkomt. Isolerend glas was echter niet nodig. In de verticale schuiframen is enkel veiligheidsglas geplaatst. De thermische schil is de achtergelegen pui, die de scheiding vormt tussen de loggia en de woonruimte.

Geen standaard product

Voor de engineering van deze verticale schuiframen vroeg Van Hoesel Aluminium Kozijnen in een vroeg stadium Reynaers Aluminium aan tafel. Reynaers paste al eerder verticale schuiframen toe, waaronder in het gebouw Philips Lighting in Eindhoven. Niettemin is het geen standaard product, maar wordt het tot nu toe per project geëngineerd. Projectmanager Rob Grein van Reynaers Aluminum: “Bij een verticaal schuifraam gaat het om meer dan de profielen. Denk bijvoorbeeld aan de motor. Dan moet je een totaal systeem certificeren. We engineeren nu per project, waarbij we uitgaan van de technische en esthetische eisen. Op basis daarvan kiezen we een profielsysteem als uitgangspunt. We beginnen dus niet bij nul, maar gaan uit van een bestaand bewezen profielsysteem. Zo testen we nu voor een project verticale schuiframen op basis van de Master Patio. Voor De Brabander is de basis het ConceptPatio 130 schuifdeursysteem, dat we 90 graden gekanteld hebben en hebben aangepast. Ook is samen met Van Hoesel Aluminium Kozijnen gekeken naar de inbouw van de motor. Die moet aan esthetische eisen voldoen, maar de kast moet ook goed bereikbaar en demontabel zijn voor onderhoud.”

Nieuwe matrijzen

Al met al resulteerde dat erin dat in aanvulling op de Concept- Patio 130-profielen nog vijf nieuwe matrijzen nodig waren. Zo moest het onderste kaderprofiel worden aangepast met het oog op ontwatering. De zijprofielen moesten worden aangepast aan de geleiding van het schuifraam. Daarnaast waren er nog profielen nodig voor het afdekken van de motor en het demontabel maken van deze kast. Het nieuwe schuifraam is uitvoerig getest. Van Hoesel Aluminium Kozijnen testte het op onder meer duurzaamheid, terwijl Reynaers het in het eigen laboratorium in Duffel testte op lucht-, wind- en waterdichtheid. Dit onder toeziend oog van SKG-IKOB, dat het testrapport certificeerde.

Soorten glas

Reynaers Aluminium testte het ontwikkelde verticale schuifraam met diverse soorten glas, waaronder isolatieglas. Zowel met enkel glas als isolatieglas voldeed het schuifraam aan de gestelde eisen. In De Brabander werd dat isolatieglas dus niet toegepast. Wel werden zon- en geluidwerend glas toegepast. De verticale schuiframen zijn inmiddels allemaal geplaatst, waarmee De Brabander zijn oplevering nadert.

Projectgegevens
Project: De Brabander
Locatie: Spoorzone Tilburg
Aannemer: Van de Ven Bouw en Ontwikkeling
Opdrachtgever: Werkplaats Ontwikkelingsbedrijf BV
Ontwerp: Happel Cornelisse Verhoeven architecten
Aluminium kozijnen: Van Hoesel Aluminium Kozijnen
Profielleverancier: Reynaers Aluminium
Profielserie: ConceptSystem 77, ConceptPatio 130-OS
Opleverdatum: 2022

De rubriek Praktijkcase is een samenwerking tussen een fabrikant en het vakblad Bouwwereld. Op deze pagina’s laat de fabrikant zien hoe een product of dienst wordt toegepast in een project en hoe hij kan samenwerken met bouwtechnici, constructeurs, en /of architecten.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.