Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Vleermuisbrug: een constructie uit beton

De Vlotwateringbrug, ofwel de ‘vleermuisbrug’, is begin oktober in gebruik genomen. Drie specifieke brugonderdelen bieden verblijfplaatsen voor vleermuizen. Om de brug optimaal geschikt te maken als huisvesting voor vleermuizen is gekozen voor een constructie uit beton. De massa geeft een stabiel en aangenaam klimaat.

In het brughoofd bevindt zich een winterverblijf. Zowel aan de onderzijde van het brugdek als in de metselwerk balustrade zitten zomerverblijven. De ruimtes zijn geschikt als kraam- en paarverblijven. Het brugontwerp heeft als doel om een ideale habitat te vormen voor diverse vleermuissoorten. ‘Een schoolvoorbeeld van hoe een functioneel object ook de natuur kan dienen’, zegt vleermuisexpert Marcel Schillemans van de Zoogdiervereniging.

Sleuven

Het ontwerp, ontworpen door NEXT architects, ligt in een vliegroute van verscheidene soorten vleermuizen. In de betonnen massa van de brug zijn sleuven opgenomen die vanaf de onderzijde bereikbaar zijn. De openingen zijn ruw afgewerkt voor grip. De sleuven maken deel uit van een patroon van groeven in de betonnen boog. De constructieve ruimte in het dwarsprofiel wordt hiermee slim benut voor het opnemen van vleermuisverblijven.

Houten lamellen

De sculpturale vorm van de brug slingert tussen twee bestaande percelen door en markeert de entree van de Poelzone. Op het hoogste punt maakt de brug een bocht voor een open zicht het gebied in. Aan de andere zijde geeft de openheid van de houten lamellen een sterke relatie met het water en de oevers. Met een lengte van 25 meter overspant de boogconstructie de gehele Vlotwatering. Om het S-vormige dek te ondersteunen is een drukboog schuin onder de brug gelegd.

De Poelzone is een langgerekt gebied gelegen in het Westland, tussen de bestaande kernen van ’s-Gravenzande, Naaldwijk en Monster. In het ontwerp van LOLA Landscape is ingezet op het versterken van de bestaande groene en ecologische verbindingen waarbij natuur- en recreatiewaarden elkaar aanvullen.

De Vlotwateringbrug zit bij de finalisten voor de ARC15 detail award, samen met de Markthal van MVRDV en de McDonalds Rotterdam door Mei architects and planners.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.