Ga naar hoofdinhoud

Voordelen prefab bouwmethode maximaal benut

prefab
Foto: Virema/Van Wijnen

Met een snelheid van één verdieping per week werden door Van Wijnen Amsterdam de drie woontorens van Het Dok op de Amsterdamse NDSM-werf opgebouwd. Een prestatie van formaat. Door de goede voorbereiding, nauwkeurige onderlinge afstemming en strakke planning op de bouw kon de aannemer de voordelen van de prefab bouwmethode maximaal benutten.

De nieuwe woontoren Het Dok op de NDSM-werf in Amsterdam heeft een opvallende vorm. Het gebouw heeft een 150 meter lange plint van vier verdiepingen hoog met daarbovenop drie woontorens van verschillende hoogtes: 75 meter, 62 en 53 meter. Het ontwerp van de Architekten Cie. heeft een robuuste, industriële uitstraling, die is afgestemd op de bestaande bouw van de voormalige scheepswerf.

prefab

Sneller bouwen in prefab

Bouwbedrijf Van Wijnen koos voor een prefab bouwmethode voor de woontorens met een betoncasco van producent Bestcon, bestaande uit prefab wanden en massieve voorgespannen breedplaatvloeren. Het systeem is door Bestcon speciaal ontwikkeld voor hoogbouw. De gevelelementen zijn volledig in prefab uitgevoerd door producent Hibex. Zowel het casco als de geveldelen zijn droog gemonteerd middels demu-stekankers en -stekeinden. De parkeergarage en gebouwplint zijn in situ uitgevoerd, met voor de kelder en begane grond een constructie van betonnen kolommen met breedplaatvloeren en verzwaarde balken. Vanaf de eerste verdieping is het een combinatie van natte betonwanden met breedplaatvloeren. Dit alles om de woontorens een stevige constructieve basis te geven.

De keuze voor prefab bouw was voornamelijk ingegeven door de bouwsnelheid. Steven de Vlugt, vestigingsdirecteur Van Wijnen Amsterdam, licht de keuze toe: “Er zijn altijd meerdere redenen waarom je zo’n keuze maakt, maar de kortere bouwtijd was de meest bepalende factor. Met prefab elementen staat het casco sneller en ben je eerder wind- en waterdicht en dus minder afhankelijk van het weer. Bovendien heb je minder personeel nodig op de bouw en geeft het een stuk kwaliteit, omdat er zoveel mogelijk in de fabriek is gemaakt. Dat is beter dan op 70 meter hoogte proberen een gevel in elkaar te zetten. Daarnaast hoefden de woontorens zo niet in de steigers gezet te worden, wat een behoorlijke kostenpost scheelde en zorgde voor minder risico’s vanwege de wind in het gebied.”

Premium artikel

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

 

Digitaal Basis

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf €7,29 per maand

Bekijk de aanbieding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.