Ga naar hoofdinhoud

VORM en OMRT werken samen naar realisatie betaalbare woningen

parametrisch ontwerpen

De woningmarkt in steden zit op slot, met als gevolg dat veel mensen geen kans hebben op een nieuwe woning. Daarom besloot softwarehuis OMRT en projectontwikkelaar/bouwbedrijf VORM Ostate B.V. op te richten. Ostate zit de mogelijkheid om de bouwsector te hervormen als het gaat om betaalbare woningen en tegelijkertijd ook duurzaam ontwikkelen. De doelstelling van Ostate is 20% goedkoper en 50% sneller ontwikkelen en bouwen. Dit willen zij o.a. doen met behulp van parametrisch ontwerpen.

Lees ook:

Ostate heeft een systematiek voor ogen die op termijn tot een zeer voorspelbare en geperfectioneerde ontwikkel- en bouwstroom van 5.000 betaalbare appartementen per jaar leidt. “Betaalbare woningen realiseren is haalbaar door het hele ontwikkel- en bouwproces op de schop te nemen, overbodige schakels in de gehele keten eruit te halen en het ontwerpproces slim te organiseren. Ons doel: de productie van betaalbare woningen naar een nu nog ondenkbaar niveau tillen”, vertelt Hans Meurs, Algemeen Directeur bij VORM.

Efficiëntie met parametrisch ontwerp

“Wat we niet meer doen met Ostate: voor elke woning een volledig uniek ontwerp handmatig uitwerken en de vervaardiging van de (90% unieke) componenten hierop afstemmen. Wat we wel doen: standaardiseren door middel van parametrisch ontwerp qua bouwkundige elementen. We standaardiseren niet het ontwerp zelf. Zo behoud je snelheid en bieden we voor ieder project een unieke oplossing”, vertelt Jasper Spiegeler, Strategisch Directeur bij OMRT.

Parametrisch ontwerpen

“Bij parametrisch ontwerpen wordt op basis van ingevoerde wensen automatisch een ontwerp gegenereerd en berekend, terwijl regelgeving, bestaande data en relaties tussen onderdelen ook worden meegenomen. Zo kunnen we snel naar een betaalbaar en maakbaar uniek topontwerp, terwijl de prestatie op duurzaamheid en comfort ook wordt meegenomen. En dat zonder 100 verschillende toeleveranciers en 20 adviseurs”, vult Andreja Andrejevic, Technisch Directeur bij OMRT, aan.

15.000 betaalbare woningen per jaar in Nederland

VORM wil vanaf 2025 elk jaar 5.000 betaalbare appartementen realiseren. Daarom heeft VORM in mei 2019 VORM 2050 opgericht. Een nieuw VORM bedrijf met nieuwe medewerkers, gericht op betaalbaar wonen. De eerste stap van VORM 2050 in de realisatie naar betaalbaar wonen, was de oprichting van Homeblocks, samen met Giesbers. Een fabriek voor badkamers en technische ruimten. Dat is niet meer dan een eerste stap. De ambities van VORM gaan veel verder. VORM wil zelf vanaf 2025 elk jaar 5.000 betaalbare appartementen maken. “Wanneer we op deze manier ontwikkelen en bouwen, kunnen we makkelijk 70.000 betaalbare woningen per jaar leveren aan alle woningzoekenden in Nederland”, stelt Aldo de Vries, Strategisch manager bedrijfsvoering bij VORM. “Uiteindelijk gaan we met Ostate naar 15.000 betaalbare woningen per jaar. Dit gaat ons lukken”.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “VORM en OMRT werken samen naar realisatie betaalbare woningen

  • Mark

    Goed plan. Ik ben benieuwd of kopers hierdoor daadwerkelijk een goedkopere woning krijgen of dat ze de kostenbesparing in hun eigen zak steken.

  • Jan

    Dit is een verkapte vorm van bezuinigen op het ontwerp. Willen we straks in een door computers vastgestelde voorkeur wonen? Waar is de creativiteit gebleven. Confectie is er al genoeg. Hier worden architecten uitgesloten die hoognodig zijn om tot unieke oplossingen voor de specifieke plek te komen. Standaardisering in prefab is prima maar denk aan wat we aan kwaliteit willen in Nederland!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *