Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Waterberging voedt groen dak

Bij het nieuwbouwproject Lorentz in Leiden is een innovatief systeem toegepast. De waterberging op één van de torendaken wordt gebruikt voor de beregeningsinstallatie van een lager gelegen groendak. Het is volgens de bouwers van het project de eerste keer in Nederland dat die combinatie wordt toegepast.

De bouw wordt uitgevoerd door Hurks bouw & vastgoedontwikkeling en Van Wijnen. Stefan de Ruijter, projectdirecteur namens de samenwerking tussen de twee partijen: “De uitvoering van Lorentz is in volle gang. Ook in deze fase van het project hebben we oog voor innovaties, ontwikkelingen en actualiteiten. Door de klimaatveranderingen worden regenbuien steeds heftiger. We hebben met het projectteam onderzocht in hoeverre het gedurende de bouw nog mogelijk was om in Lorentz waterbergingscapaciteit toe te voegen. ”

Waterberging in combinatie met beregeningsinstallatie

Hij vervolgt: “Op één torendak reguleert een Smart Flow Control het waterpeil in de retentiekratten en herkent via actuele neerslagdata wanneer er een bui op komst is. Het systeem regelt vervolgens zelf de waterdoorlating. Wanneer het droog is houdt het systeem het water vast. Indien een nieuwe bui wordt gedetecteerd, leegt het systeem automatisch, zodat er weer een maximale bergingscapaciteit aanwezig is. Het opgevangen water wordt tevens gebruikt voor de bewatering van de planten op het lager gelegen dak van het plintgebouw. Dat bespaart zuiver drinkwater. Op het lager gelegen groene dak worden ook nog watervertragende en deels waterbergende platen toegepast.”

Duurzaamste Kilometer van Nederland

Het projectteam werd onder andere geïnspireerd door hun bijdrage aan het initiatief de ‘Duurzaamste Kilometer van Nederland’. Bedrijven, overheden, burgers en kennisinstellingen werken hierin samen om het stationsgebied vóór 2025 te transformeren tot het meest duurzame binnenstedelijk stukje Nederland. Inmiddels hebben 29 organisaties zich bij deze community aangesloten en de Green Deal ondertekend. Eén van de thema’s waar de community zich mee bezig houdt, is ‘droge voeten’. Het verdichten van het gebied rondom Leiden Centraal Station vraagt namelijk om een zorgvuldig plan voor wateropvang.

De gemeente Leiden is verheugd. Wethouder Fleur Spijker (Duurzame Verstedelijking): “Door dit innovatieve waterbergingssysteem wordt het riool minder zwaar belast én wordt zuiver drinkwater bespaard. In Leiden willen we met bouwprojecten verschillende maatschappelijke vraagstukken tegelijkertijd oplossen. Dus naast het bouwen van woon- en kantoorruimte, pakken we ook sociale- en duurzaamheidsproblemen aan. Dat kunnen we niet alleen. Geweldig dat bij alle ontwikkelende partijen zoveel enthousiasme was dat zelfs tijdens het bouwproces nog dit waterbergingssysteem aan het gebouw is toegevoegd. Ik hoop dat dit resultaat een inspiratie is voor alle komende bouwprojecten in het Stationsgebied.”

Over Lorentz

Rondom station Leiden Centraal ontstaat de komende jaren een fijne plek om te verblijven. Nieuwbouwproject Lorentz draagt hier aan bij. Het is de eerste stap binnen de grootschalige transformatie van het Leidse Stationsgebied. Lorentz, een belegging van Syntrus Achmea, is een multifunctioneel gebouw waar wonen, werken en recreëren samenkomt. Lorentz (fase 1) heeft een oppervlakte van circa 36.000 m2 en bestaat onder andere uit een vier lagen tellend donkerkleurig plintgebouw. Er komt een ondergrondse fietsenstalling met ruimte voor circa 4800 fietsen. Bovenop het plintgebouw komt een tweetal torens met 167 huurappartementen en enkele penthouses. De retail- en kantoorruimten in het plintgebouw worden nagenoeg geheel gehuurd door HEINEKEN Nederland Commercie. Zij huisvesten straks ongeveer 400 medewerkers. Daarnaast is ze van plan om een Brewpub in Lorentz te realiseren. Dat moet een inspirerende plek worden waar consumenten de Heineken producten kunnen proeven en waar nieuwe innovaties direct getest kunnen worden.

Retentiedak

Onderaannemer voor de aanleg van het retentiedak is Koninklijke Ginkel Groep in samenwerking met Optigroen. Adviseur namens de gemeente was Polderdak.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.