Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Wel gasaansluiting nieuwbouw in Drentse gemeente

Het gasverbod mag dan al enige tijd van kracht zijn, maar in de Drentse gemeente De Wolden kunnen nieuwbouwwoningen toch een gasaansluiting krijgen. Op deze manier wil de gemeente het toepassen van groen gas in de toekomst niet verhinderen.

Het gemeentebestuur van De Wolden heeft besloten om de hele gemeente als uitzonderingsgebied voor de Gaswet aan te merken. Samen met de lokale netbeheerder Rendo wil de gemeente dat de warmte vanaf 2030 vrijwel uitsluitend komt uit ‘groen’ gas, grotendeels gewonnen uit biomassa van de agrarische bedrijven in de regio. Maar dat biogas is er nu nog niet, en de gemeente wil voorkomen dat nieuwbouwwoningen gedwongen over moeten op all-electric of andere oplossingen voor het verwarmen van de woning, als ze later wel kunnen kiezen voor groen gas. Sinds juli 2018 is het in principe niet langer toegestaan om bouwvergunningen te verlenen aan bouwprojecten met een gasaansluiting.

Bijzonder

Dat gemeenten uitzonderingen maken op de Gaswet is niet uniek. Maar in bijna alle gevallen gaat om een enkel project of een specifiek gebied. Vaak gaat het om projecten waarbij het traject al ingezet is voor het gasverbod en die onbetaalbaar dreigen te worden als ze geen gasaansluiting krijgen. Dat De Wolden de uitzondering voor de hele gemeente maakt, is dan ook bijzonder. Alleen de gemeente Staphorst heeft een dergelijke uitzondering gemaakt. Ook daar was het groene gas van Rendo de reden.

Wetgeving

Of de uitzondering daadwerkelijk binnen de Gaswet past, is maar de vraag. Een gemeentebestuur kan een uitzondering maken in ‘situaties waarin aansluiting op het gastransportnet strikt noodzakelijk is om zwaarwegende redenen van algemeen belang.’ Maar of dat in dit geval ook zo is, is onduidelijk. De gemeente zelf is in ieder geval niet bevreesd voor bezwaarmakers. ‘Inwoners vragen af en toe naar aansluitmogelijkheden. Het beleid komt tegemoet aan deze inwonersvragen. Tegen een vergelijkbare gebiedsaanwijzing in buurgemeente Staphorst zijn geen bezwaren ingediend. Verder is er geen jurisprudentie bekend over bezwaren in vergelijkbare gevallen.’

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.