Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Wereldprimeur 3D-geprinte woningen in Eindhoven

De eerste 3D-geprinte woningen ter wereld komen in Eindhoven. Het betreft 5 woningen van 3D-geprint beton, waarbij het de ambitie is dat de laatste woning geheel op locatie geprint wordt. De woningen worden de komende jaren geplaatst in Bosrijk – een landschapspark waar woningen te gast zijn in het groen. Het project is een initiatief van Gemeente Eindhoven, TU Eindhoven en de bedrijven Van Wijnen, Vesteda, Saint-Gobain Weber Beamix en Witteveen.

Beton printen in 3D is een innovatie die de potentie heeft om de toekomst van de (woning)bouw ingrijpend te veranderen op het gebied van snelheid, betaalbaarheid, duurzaamheid, vorm- en keuzevrijheid. De TU Eindhoven is met haar 3D Concrete Printing Centrum, onder leiding van prof. dr. ir. Theo Salet, wereldwijd een van de koplopers op dit gebied.

Geldende bouwvoorschriften

De vijf Eindhovense woningen zullen daadwerkelijk in gebruik worden genomen. Dat is een wereldprimeur. Het betekent onder meer dat ze moeten voldoen aan de geldende bouwvoorschriften en aan de eisen die bewoners van nu stellen aan zaken als indeling, comfort, betaalbaarheid en kwaliteit. De huizen worden als beelden in een beeldentuin gezet, zodat ze onderdeel worden van het DNA van Bosrijk. Medio 2019 zal de eerste betaalbare 3D-geprinte huurwoning bewoonbaar zijn.

Realtime innovatie

De vrijstaande woningen van Project Milestone worden na elkaar gerealiseerd, waardoor onderzoek naar de techniek in ontwikkeling blijft. Dat betekent dat elke nieuw huis kan profiteren van voortschrijdende inzichten en direct aangepast kan worden aan de wensen van de bewoners. Zo zal de eerste een gelijkvloerse woning worden die niet ter plaatse wordt geprint. De ambitie is om de vijfde, bestaande uit drie woonlagen, wel op locatie te realiseren. Voor de samenwerkende partners is Milestone nadrukkelijk geen experiment. Zij zien de ontwikkeling als een baanbrekende innovatie die voor opschudding kan zorgen in de (woning)bouwsector.

Vormvrijheid 3d-geprinte woning

Het opvallende ontwerp van Houben / Van Mierlo architecten is geïnspireerd op zwerfkeien in een groen landschap. De ruimte om de huizen heen is in feite de tuin van de bewoners van Bosrijk. Met de 3D-printer kunnen vrij eenvoudig vormen worden gemaakt die op de traditionele bouwwijze zeer arbeidsintensief zouden zijn. Vormen die door middel van de 3D-printer snel gemaakt kunnen worden. Daardoor zijn er meer mogelijkheden om maatwerk te leveren aan de bewoners. Dit geldt met name voor de buitenkant van de woning. De functionaliteit en kwaliteit van de binnenkant wordt goed bewaakt: de ‘antieke kast’ kan straks gewoon tegen een rechte wand worden geplaatst.

Voor meer informatie over het project, zie: www.3dprintedhouse.nl

Vorig jaar zijn ook al plannen gemaakt om in Teugen het eerste 3D-geprinte gebouw in Europa te plaatsen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Wereldprimeur 3D-geprinte woningen in Eindhoven

  • Henri Jaartsveld

    Het is de vraag of dit een eerlijk vergelijk is. Als de buitenvorm maar moeilijk genoeg is, is 3 d printen altijd een voordeel, maar de bulk van de huizen zijn rijtjes huizen die in grote panelen worden opgebouwd. Juist bij die huizen waarvan grote aantallen nodig zijn moeten in het vergelijk meegenomen worden. pas dan weet je wat de “maatschappelijke” voordelen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.