Ga naar hoofdinhoud

Eén woning in 20 werkdagen

Experiment van Trebbe

Een compleet nieuwe woning in 20 werkdagen vanaf de fundering opleveren. Dat was het doel van het experiment, dat door bouwer Trebbe deze maand succesvol is afgerond. Op 3 oktober werd gestart met de bouw van de woning en op 27 oktober werd deze opgeleverd.

Het experiment van Trebbe werd uitgevoerd op een seriematig project in Nijmegen. Dit project omvat de realisatie van in totaal 40 woningen. Het casco stond in één dag, binnen vijf dagen was de woning wind- en waterdicht, na 17 dagen was het sanitair al gemonteerd en op de 20e werkdag werd de woning opgeleverd.

 De pilot is geïnitieerd vanuit de werkgroep Supply Chain Management. Een werkgroep die bestaat uit een afvaardiging namens Trebbe en haar co-makers van BasisWonen. De groep wordt begeleid door Arpa. De voornaamste doelen van deze werkgroep; de klantwaarde écht verhogen en continue kostprijsverlaging behalen.

One-Piece-Experiment

Om deze doelstellingen te bereiken moet je als keten op zoek naar een optimaal en ideaal proces. De eerste stap hierin is met z’n allen ontdekken wat de kortste doorlooptijd is behorende bij het bouwen van één woning het One-Piece-Experiment’, vertelt Rafaella Broft, SCM-consultant bij Arpa. ‘Bij het experiment wordt gestreefd naar het continu doorstromen van een individueel stuk, de One-piece. Dit betekent dat een stuk zoveel mogelijk ‘in bewerking’ is. De disciplines volgen elkaar direct op, en zijn dus afhankelijk van elkaar, totdat de woning klaar is’, legt Broft uit. ‘Door te kiezen voor een One-piece wijzigt de gehele bouwsystematiek en gaan we van ‘horizontaal’ bouwen naar ‘verticaal bouwen’.

Flow

De flow waarin gewerkt werd, was vastgesteld voor elke partij. Elke betrokkene kende een vast werktempo waarbij er in de planning geen wachttijden meer waren opgenomen. Door in de flow te werken vonden er geen verspillingen plaats en zijn faalkosten gereduceerd naar 0. De bewerkingen volgden elkaar in een vlot tempo op, dit houdt in dat de eerste bewerking goed uitgevoerd moest zijn voordat de daaropvolgende uitgevoerd kon worden. ‘Onze verwachting dat deze methodiek leidt tot een kwalitatief hoogwaardige woning die binnen 20 dagen wordt gerealiseerd is uitgekomen’, vertelt Patrick Peet, hoofd productie Wonen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *