Ga naar hoofdinhoud

Woningfabriek Van Wijnen bereikt hoogste punt

woningfabriek

De woningfabriek Van Wijnen in Heerenveen heeft het hoogste punt in de bouw bereikt. Van Wijnen beschouwt dit als een symbolisch moment, vooral voor woningzoekenden. Want de vraag naar woningen in Nederland is groot, omdat het aanbod van beschikbare en betaalbare woningen ver achterblijft: “Deze fabriek, waar vanaf 2022 ongeveer 4.000 Fijn Wonen-woningen per jaar extra worden geproduceerd, is geen doel op zich, maar het middel om wonen comfortabel en betaalbaar te maken. Waarom wij ook trots zijn op deze fabriek? Vanwege ons lef om de technologie naar een hoger niveau te tillen”, aldus Hilbrand Katsma, algemeen directeur van Van Wijnen Components, het bedrijfsonderdeel waar de Van Wijnen-fabrieken onder vallen.

Transitie bouwwereld

Met de bouw van de fabriek wil Van Wijnen bijdragen aan het oplossen van de woningnood in Nederland. Dat vereist volgens de bouwer een transitie naar een meer geïndustrialiseerd bouwproces. Die transitie manifesteert zich in deze nieuwe fabriek, die volgens van Wijnen in vele opzichten grensverleggend is: op het gebied van robotisering en digitalisering, ICT, duurzaamheid en circulariteit. Dankzij de hoge mate van robotisering lost Van Wijnen deels het probleem van schaarste aan vakmensen op.

Deze fabriek kan niet zonder ICT

In de fabriek worden de woningen samengesteld. Het hele proces, van bedenken tot en met produceren, leveren en nazorg, wordt een geautomatiseerd proces. ICT is daarom de ruggengraat van de fabriek. Deze manier van geautomatiseerd produceren, op deze grote schaal, is volgens Van Wijnen uniek in de bouwwereld. Ook het bestellen van de woningen is een gedigitaliseerd proces. Dat gaat via een configurator, een online portaal.

Duurzaam en toekomstbestendig

Deze all-electric fabriek is losmaakbaar en wordt gasloos gebouwd met aandacht voor duurzame materialen. Het hele dak ligt straks vol met zonnepanelen. Ook het eindproduct, de circulaire Fijn Wonen-woning, wordt gebouwd met duurzame materialen, zoals verduurzaamd beton.

Lean proces

Volgens het ‘just in time-principe’ zijn de halffabricaten (kozijnen, deuren, kabelbomen, etc.) en materialen (zoals grind, zand, invoegers, elektradozen, wapening op rol, etc.) op tijd en op de juiste plek in de fabriek aanwezig om een lean proces te garanderen. Bijzonder hieraan is de grote diversiteit aan elementen die gefabriceerd kunnen worden. Van vloeren tot muren, tot complete gevels. Alles komt vervolgens op het juiste moment op de bouwplaats waar de onderdelen op een slimme, snelle manier worden geassembleerd.

De bouw ligt op schema

De fabriek wordt gebouwd door Van Wijnen Gorredijk. De bouw ligt op schema. Begin van de zomer worden robots en machines geplaatst, waarna een periode van testen volgt. Het eerste proefproject staat gepland voor begin 2022. De fabriekshal wordt 15 meter hoog, met een vloeroppervlakte van 14.000 m2. Hoeveelheid gebruikt staal voor de constructie: 800 ton.

Bekijk hieronder een timelapse van de bouw van de fabriek:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *