Ga naar hoofdinhoud
Projecten

Op de Brouwerij, Enschede


Op de plek van de oude Grolschfabriek in Enschede heeft de wijk Roombeek met ‘Op de Brouwerij’ er twee blikvangers bij. LEVS architecten heeft hier twee opmerkelijke gebouwen ontworpen: de 12 verdiepingen tellende Brouwmeester en de 5 verdiepingen hoge Korenaar. De Brouwmeester staat op de plek van de oude Grolsch Bierbrouwerij die na de vuurwerkramp verplaatst werd, de Korenaar daarnaast. Van oudsher stonden hier industriële kolossen in hoogte en massa in groot contrast met de omliggende woonwijken. Zij vormden het hart van Roombeek.

Karakteristieke sheddaken
De Brouwmeester herinnert met zijn verspringende verticale segmenten en karakteristieke sheddaken aan de voormalige Grolschfabriek, die jarenlang de horizon van Roombeek bepaalde. De nieuwbouw neemt deze functie van landmark over en verwijst subtiel naar de verticale belijning van de hoge brouwketels. De reliëfwerking en de kleurschakeringen van de markante groot formaat bakstenen maken het gebouw robuust en sluiten aan bij het industriële verleden van de wijk. Gebaseerd op hetzelfde verleden heeft De Korenaar met zijn donkerrode baksteen en horizontale banden een geheel andere uitstraling en herinnert aan de markante Twentse industriële gebouwen.

De winkels van de Brouwmeester zijn met hun dubbelhoge puien, smalle vides en versprongen glazen gevels echte blikvangers. Met een autolift kan bij de Korenaar zelfs de auto direct voor de deur geparkeerd worden. De laad en losruimte van de supermarkt in de Korenaar is helemaal in het volume opgenomen zodat er geen ‘achterkant’ aan het gebouw is ontstaan.

Grote buitenruimte
Marianne Loof van LEVS: “Alle woningen hebben een grote buitenruimte. Aan de westgevel van de Brouwmeester zijn de terrassen 14m2 groot en voor een optimale privacy en bezonning half binnen en half buiten de woning gelegen. De karakteristieke gemetselde balkons op de zuidzijde zijn schuin boven elkaar geplaatst om zoveel mogelijk zonlicht te vangen.”

Aanvullende gegevens

Programma 3.500 m² winkels en horeca, 90 appartementen
Ontwerp LEVS architecten
Opdrachtgever ING Real Estate Development
Stedenbouwkundig plan de Architekten Cie
Foto's Marcel van der Burg - primabeeld
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.