Ga naar hoofdinhoud
Opgeleverd

Belevingscentrum Par’Course in Valkenburg

In het hart van het heuvelachtige Zuid-Limburg in de gemeente Valkenburg is belevingscentrum Par’Course te vinden. Hier vormen verschillende gebouwen een mixed-use omgeving bestaande uit een gastronomisch centrum in een oude monumentale brouwerij, een wieler- en sportcentrum met het Shimano Experience Center en het Black Label Hotel. MoederscheimMoonen was in opdracht van projectontwikkelaar Wyckerveste verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig ontwerp en de gebouwontwerpen.

Het terrein van de oude Leeuw brouwerij heeft een rijke geschiedenis die teruggaat naar 1820. De nu rijksmonumentale watermolen werd in eerste instantie aan de Geul geplaatst voor een buskruitfabriek. Jaren later in 1875 werd de molen ingezet voor papier en in 1886 werd het terrein ingezet als bierbrouwerij. In 2005 vertrok de brouwerij, met diverse littekens in de gebouwen bleef het terrein verwaarloosd en vervallen achter.

Het stedenbouwkundig concept

Het gebied is nieuw leven ingeblazen onder de naam Par’Course en rust op twee pijlers; gastronomie en de wielersport; twee belevingswerelden die direct zijn verbonden met wielerhoofdstad Valkenburg en het bourgondische Limburg. MoederscheimMoonen creëerde een stedenbouwkundig concept waarbij het nieuwe programma niet één gebouw zou worden maar een echt stukje Valkenburg inclusief sfeervolle straatjes en pleinen.

De oude brouwerij als landmark

De brouwerij heeft een belangrijke plek in het concept van Par’Course. Het gebouw dat toekomstige horeca-concepten gaat huisvesten is de oorsprong van het voormalige fabrieksterrein. Tussen de monumentale brouwerij en de bakstenen hallen is het gebouw uitgebreid met een modern volume dat gepositioneerd is op de betonnen kolomkoppen van de verwijderde silo’s. De uitbreiding heeft een groot venster gericht op de meanderende geul en vormt samen met het verticale herkenningspunt een landmark in het gebied. De gevel van dit nieuwe volume bekleed met rechthoekige platen van geadoniseerd roodbruin strekaluminium. De overige delen van de brouwerij zijn teruggebracht naar de oorspronkelijke staat. Hier en daar zijn gerichte sneden in de gevel gemaakt die het gebouw geschikt maken voor horeca.

Het Shimano Experience Center

Het meest centraal gelegen gebouw van Par’Course is het Shimano Experience Center. Het Experience Center is dé plek van Shimano waar bezoekers in aanraking komen met de wieler, hengel-, en roeisport. Ook huisvest het gebouw een fietskledingwinkel, een coachingcentrum, sportschool en een conferentieruimte. Het gebouw is het meest moderne gebouw in het gebied en communiceert in materialisatie met de uitbreiding van de brouwerij. De plint is volledig van glas en laat de bovengelegen volumes zweven. De gevel is gemaakt van geadoniseerd strekaluminium. In het gebouw staat merkbeleving centraal. In het heldere casco is door Shimano een levendig en fris interieur ontwikkeld dat in het teken staat van ontdekken en beleven.

Black Label Hotel

Op het meest oostelijke deel van Par’Course vind je het Black Label Hotel. De hoofdvorm van het gebouw is meanderend en speelt op die manier een grote rol in het stedenbouwkundig concept. Het gebouw volgt de kromming van de Geul en creëert door de haakse hoek twee pleinen: het hoofdplein en het entreeplein van het hotel. Het gebouw heeft een traditionele hoofdvorm kap gekregen en een warme en verfijnd ontworpen houten gevel.

Projectgegevens
Locatie: Gemeente Valkenburg en Provincie Limburg
Opdrachtgever: Wyckerveste Adviseurs
Architect: MoederscheimMoonen
Landschapsarchitect: Dolmans Landscaping Group & Jacques van Leuken
Constructeur: Palte B.V.
Installatieadviseur: Deerns B.V.
Bouw: Jongen Bouwpartners, Derckx, Bouwbedrijf Peeters & Pluminfra BV.
BVO: 15.000 m2
Fotografie: Bart van Hoek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.