Ga naar hoofdinhoud
Opgeleverd

Cooltoren ode aan de verschillende hoogtes van Rotterdam

Na 4,5 jaar bouwen is de Cooltoren opgeleverd. De toren is een ode aan de verschillende hoogtes in haar omgeving, op grote en kleine schaal. De ‘Rotterdamse laag’ tot 30 meter en de veel toegepaste bouwhoogte van circa 70 meter zijn hierbij sterk bepalend.

De 150 meter hoge toren omvat 282 appartementen, een bovengrondse parkeergarage voor auto en fiets – met muurschildering van Luuk Bode – en een ruime gezamenlijke groene daktuin van 1.770 m2.

V8 Architects werd in 2016 gevraagd een 150 meter hoge woontoren met een opvallend en functioneel relevant silhouet te ontwerpen vóórdat de aanscherping van bouwwetgeving in 2017 de ontwikkelpotentie van deze locatie verder zou vertragen. Een intensieve samenwerking met opdrachtgever De Vijf Heren leidde tot een juiste balans tussen constructie, vorm en woongenot waarbij elke centimeter telt aan de kostenkant maar ook aan de opbrengstenkant. Het resultaat is een functioneel en technische puzzel op het scherpst van de snede.

Op elke hoogte betekenis

Ontwerpend is er gekozen voor een toren die past in het fijne stadsweefsel op de grond en op elke hoogte betekenis heeft: De verbinding tussen stad en de lucht verloopt door de stapeling van de 50 woonlagen van luchtig op straat naar zwaar in het midden en eindigt weer luchtig in de wolken. Dit wordt bereikt door het gradueel dikker worden van de balkons, de toepassing van panoramische bandramen en de zogenaamde ‘weefgevel’ welke verwijst naar de wederopbouwgeschiedenis van Rotterdam. Het bijzondere middendeel vormt het zwaartepunt van de toren en wordte de middenkroon genoemd. Dit element bepaalt het silhouet en biedt als equivalent van de penthouses vier verdiepingen met vier hoekappartementen met elk een balkon van 72m2.

De bewoners hebben inmiddels de sleutels ontvangen, De verwachting is dat de Cooltoren later dit jaar geheel bewoond is.

Projectgegevens
Opdrachtgever: De Vijf Heren B.V.
Architect: V8 Architects
Projectmanagement: U-Vastgoed B.V.
Adviseur constructie: Van Rossum
Adviseur installatie: Wolf + Dikken
Adviseur brandveiligheid: Wolf + Dikken
Aannemer: Ballast Nedam Bouw
Bruto vloeroppervlakte: 37.600m2
Programma: Wonen, Commercieel, Parkeren
Ontwerp: 2016
Realisatie: 2022
Foto’s: Ossip van Duivenbode

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.