Ga naar hoofdinhoud
Opgeleverd

Drijvende woning met diagonaal gekanteld dak

Drijvende woning ‘Floating Home’ van i29 architecten maakt deel uit van Schoonschip, een drijvend dorp van 46 huishoudens dat de meest duurzame drijvende gemeenschap van Europa wil zijn. Op basis van een stedenbouwkundig plan van Space&Matter trokken meer dan 100 bewoners naar een gerevitaliseerd kanaal en vestigden zich op het water. Het terrein is zelfvoorzienend op het gebied van energie, maakt gebruik van circulaire bouwpraktijken en dient als een voorbeeld voor duurzaam wonen.

Diagonaal gekanteld schuin dak

Binnen de gegeven grenzen van elk waterperceel is elke woning uniek in architectuur en interieur. Alle bewoners kozen hun eigen architect. De opdrachtgever daagde i29 architecten uit om de ruimte binnen de grenzen van het kavelpaspoort te maximaliseren. De drijvende woning heeft een diagonaal gekanteld schuin dak. In de plattegrond resulteert dit in een optimalisatie van de bruikbare ruimte en een mooi terras, maar het geeft de woning ook zijn karakteristieke architectonische vorm.

Ruimtes staan in open verbinding met het atrium

De drijvende woning kenmerkt zich door een dynamische variatie van ruimtes zowel binnen als buiten. Alle ruimtes staan in open verbinding met het atrium dat uit drie verdiepingen bestaat. De indeling voorziet in een split level verbinding naar een loggia terras net boven het waterniveau. Bewegend door de woning verschijnen telkens verschillende perspectieven en uitzichten. Het woongedeelte op de bovenste verdieping heeft een aangrenzend semi-gesloten terras.

Drijvende woning milieuvriendelijk gebouwd

Met eenvoudige maar slimme ingrepen is dit project binnen een strak budget gerealiseerd. Er is veel moeite gedaan om een sterk architectonisch gebaar te realiseren dat ook een slim en ruimtelijk interieur heeft. De drijvende woning is uiterst energiezuinig en milieuvriendelijk en gebouwd, en is aangesloten op de slimme steiger die de 46 huishoudens met elkaar verbindt.

Projectgegevens:
Locatie: Schoonschip Kavel 03, Amsterdam
Opdrachtgever: Particulier
Ontwerp: i29 architecten
Advies duurzaamheid: Metabolic
Aannemer: Hagvoort Bouw
Interieur: Simon Sintenie

Fotografie: i29 / Ewout Huibers

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.