Ga naar hoofdinhoud
Opgeleverd

Duurzame en circulaire materialen in Lidl Zero Almere

In Almere is de duurzame supermarkt Lidl Zero Almere Oosterwold geopend. Het uit overwegend hout bestaande filiaal is de eerste CO2- én energieneutrale supermarkt in Nederland. Dankzij duurzame en circulaire materialen is de milieu-impact van de nieuwe Lidl op innovatieve manier geminimaliseerd. Ruim 90% van de installaties zijn demontabel en/of recyclebaar. Oude Lidl-poloshirts van filiaalmedewerkers zijn verwerkt tot isolatie en is er veel hout gebruikt in de constructie van het gebouw.

Houten buitenwand

De houten buitenwand van het gebouw is voor een groot deel bewerkt met een Japanse brandtechniek shou-sugi-ban. Hierdoor gaat het hout nóg langer mee en heeft het minder onderhoud nodig.

1.566 zonnepanelen

Dankzij de 1.566 zonnepanelen realiseert de supermarkt nul op de energiemeter. De klant kan hier ook gebruik van maken, door middel van gratis laadpalen voor elektrische auto en fiets. De bevoorrading van het filiaal is 100% emissieloos dankzij een elektrische vrachtwagen met een volledig elektrisch koelsysteem. Het filiaal is niet aangesloten op het riool en, net zoals alle andere Lidl-filialen, niet aangesloten op het aardgasnetwerk. Dankzij energiezuinige warmtepompen worden de ruimtes in het filiaal verwarmd en gekoeld. Zo wordt bijvoorbeeld de restwarmte van de productkoeling gebruikt voor het verwarmen van de winkel.

Park met bijenhotels

Tijdens de bouw van Lidl Zero Almere Oosterwold is er enige CO2 uitgestoten. Dit wordt gecompenseerd in het park om het gebouw heen, genaamd ‘Zeropark’. Het park heeft twee bijenhotels en er is een educatieve route aangelegd.

Projectgegevens
Aannemer: CNSTRCT
Architect: Buro Ursem
Installateur W+E: T.I.B. Rebel
Installatie adviseur: BIM4Buildings
Constructeur: Cibis Bouwadviseurs
Infra aannemer: BKS Infra
Fotografie: Elisa Smook

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.