Ga naar hoofdinhoud
Opgeleverd

Gevel megawinkelcentrum brengt oud en nieuw samen

In Leidschendam zijn de deuren van de Westfield Mall of the Netherlands, een overdekt shopping en experience mall van 117.000m2 officieel geopend. Het ontwerp is gebaseerd op het idee van één beweging, één ontwerp, één identiteit. Dit is terug te zien in het interieur en exterieur van het winkelcentrum, ontworpen door MVSA Architects. De gevel is geïnspireerd op een voile, een zijden sjaal, die als een tweede huid soepel over het gebouw is gedrapeerd. De vorm van deze voile is het uitgangspunt voor het gevelontwerp, dat de nieuwe en bestaande gebouwen samenbrengt.

Staal, glas en technologie

Het oude winkelcentrum Leidsenhage werd in opdracht van Unibail-Rodamco-Westfield omgebouwd en uitgebreid. Er is ruimte voor 280 winkels. Het overdekte gebouw is een combinatie van staal, glas en duurzame technologie. Zichtlijnen van en naar het nabijgelegen park verbinden binnen en buiten met elkaar. Vloeiende lijnen en vormen, aangebracht op de vloeren en het plafond, begeleiden het winkelend publiek op een natuurlijke manier door de 8-vormige loop van het volledig overdekte complex.Vanuit de ‘Central Plaza’ kunnen de bezoekers zich in verschillende richtingen door het winkelcentrum bewegen. Etalages hebben een dubbele hoogte en zijn de shopfronts per pand ontworpen, waarbij het gaat om afwisseling en originaliteit.

Gevel in drie delen

De gevel van het winkelcentrum is maar liefst 1,3 km in omtrek en bestaat uit drie verschillende delen: witte betongevels, vliesgevels en dichte gevels. De witte gevels is opgebouwd uit 10.000 m2 betonnen gevelelementen en loopt bij de hoofdingang over in een 22 meter hoge luifel. Veel elementen zijn uniek en het was voor gevelbouwer TGM en producent van de betonelementen mbX een behoorlijke uitdaging om het ontwerp van MVSA in de praktijk te realiseren. Binnenkort meer over deze bijzondere gevel in Bouwwereld.

Gouden hangende decoraties

Een voor Nederland nieuw concept is The Gallery, waar bezoekers op 3.000 m² een mix van designer en lifestyle-merken kunnen vinden. Dat Westfield Mall of the Netherlands een breed assortiment biedt aan smaken, is ook terug te zien in het F&B aanbod. Het Eet Theater bevat een mix van lokale en bekende eetgelegenheden. Naast ruime zitgelegenheid zijn hier ook tien restaurants gevestigd. Het middelpunt van de eet- en uitgaansruimte zijn de elegante gouden hangende decoraties, die een betoverend middelpunt vormen. De dertig gouden gordijnen bestaan uit maar liefst 12.251.200 schakels en bevatten een totale oppervlakte van 3.020 m2. Naast het Eet Theater is er ook de versmarkt Fresh te vinden, waar uitsluitend winkels te vinden zijn met voedsel en versproducten. Er zijn gekoelde kluisjes voor de boodschappen.

Met een Kinepolis bioscoop, O’Leary’s met bowling, Gamestate arcade hal en het Instagram museum Youseum onder één dak, biedt Westfield Mall of the Netherlands een bijzondere locatie in Nederland. De restaurants en leisure bestemmingen gaan open zodra de maatregelen het toelaten.

Projectgegevens
Project: Westfield Mall of the Netherlands
Locatie: Leidschendam
Opdrachtgever: Unibail-Rodamco-Westfield
Architect: MVSA Architects
Oppervlakte: 117.000m2
Oplevering: 2021

Foto’s: Joni Israeli

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.