Ga naar hoofdinhoud
Opgeleverd

Hybride woontoren HAUT opgeleverd

De hybride houten woontoren HAUT aan de Amstel in Amsterdam is opgeleverd. Het gebouw is een initiatief van Lingotto uit 2016, ontworpen door Team V Architectuur en Arup, en is gebouwd door J.P. van Eesteren. Na twee jaar ontwikkelen en ontwerpen en drie jaar bouwen is dit bijzondere gebouw klaar.

HAUT is met 21 verdiepingen het hoogste hybride houten gebouw van Nederland, vervaardigd met Cross Laminated Timber (CLT) vloeren en wanden. De 52 woningen zijn opgeleverd en de eerste bewoners hebben hun intrek genomen.

In 2016 was hoog bouwen in hout nog zeer vooruitstrevend. Inmiddels worden op het gebied van houtbouw vele nieuwe initiatieven ontplooid, ook door de bij HAUT betrokken partijen. Lingotto heeft in 2021 HoutWerk opgeleverd, een kantoorgebouw in CLT in Utrecht; Team V Architectuur en Arup ontwerpen één van de grootste hybride houten kantoren van Nederland voor DPG Media in Amsterdam. J.P. van Eesteren bouwde het circulaire, houten kantoor voor Triodos Bank en is bij diverse nieuwe initiatieven in hout betrokken.

BREEAM Outstanding

Met de oplevering van HAUT is de BREEAM certificering gerealiseerd en is het gebouw duurzaam op alle fronten. In de negen pijlers is meer dan 85% van de punten behaald en daarmee is dit het eerste woongebouw met de hoogste ‘BREEAM’-score; Outstanding. HAUT heeft zonnepanelen in de gevel en op het dak, heeft innovatieve installaties, groene daktuinen, slimme domotica en er zijn zo’n 100 vogelnesten in de gevel ‘verstopt’.

Brandveiligheid

HAUT is een hybride gebouw; het heeft een betonnen kern en de vloeropbouw bestaat uit 160 mm hout met daar bovenop een laag beton die vooral akoestisch werkt. In totaal is in het woongebouw meer dan 3.000 m3 hout verwerkt. Toch is het gebouw volgens Arup net zo brandveilig als conventionele gebouwen die opgetrokken zijn uit beton, glas en staal. Om die brandveiligheid te realiseren waren echter aanvullende maatregelen nodig die verder gaan dan de bouwregelgeving van het Bouwbesluit. De huidige regelgeving onderkent namelijk niet voldoende de risico’s van hoogbouw in hout.

Meet weten over de brandveiligheid van het gebouw? Lees dan het artikel ‘Brandveilig in hout de hoogte in’ in Bouwwereld #07/2021.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.