Ga naar hoofdinhoud
Opgeleverd

Inside Out: eerste energieleverende hoogbouwflat opgeleverd

Comfortabel wonen met weinig energieverbruik. Dat was het doel van de aanpak van een hoogbouwflat aan de Henriëttedreef in Utrecht-Overvecht met 58 sociale huurwoningen van woningcorporatie Bo-Ex. Een primeur dankzij het Inside Out renovatiesysteem.

Het consortium Inside Out leverde eind maart 2021 de laatste woningen op. Hiermee wekt de sociale huurflat meer energie op dan de bewoners verbruiken, waardoor de woonlasten dalen. Daarnaast ervaren bewoners meer comfort door een beter binnenklimaat en een verbeterde luchtkwaliteit in de woningen. Het renovatiesysteem combineert slimme multifunctionele gevels met duurzaam verwarmen en ventileren en duurzame energieopwekking. Daarbij maken de woningen niet langer gebruik maken van gas en stadsverwarming. Het succes van deze aanpak is te danken aan de combinatie van de integrale modulaire aanpak en de innovatieve toepassing van technieken.

250.000 vergelijkbare hoogbouwflats

energielevernde hoogbouwflat

Grootschalige verduurzaming van de bestaande hoogbouwflats in Nederland  is hiermee een flinke stap dichterbij. De flat met daarin 58 woningen heeft door de modulaire aanpak van de renovatie een schat aan nieuwe kennis opgeleverd over hoe flats uit de jaren ’60 energetisch aangepast kunnen worden. De flats hebben veel woningen onder één dak en daardoor een beperkte ruimte om energie op te wekken. Deze kennis komt goed van pas omdat er circa 250.000 vergelijkbare hoogbouwflats in Nederland zijn die verduurzaamd moeten worden. Een groot aantal daarvan zijn in het bezit van woningcorporaties.

Het Inside Out-consortium

Het project wordt uitgevoerd door Bos Installatiewerken met haar ketenpartner Alkondor Hengelo in opdracht van Bo-Ex. Naast deze projectpartners is het modulaire Inside Out renovatiesysteem mede ontwikkeld door Mex Architects, Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht en Bosch Thermotechniek, onder leiding van het Utrecht Sustainability Institute. Het project wordt uitgevoerd met Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.