Ga naar hoofdinhoud
Opgeleverd

Karakteristieke woningen in nieuwe woonwijk Rijnvliet

Aan de oostzijde van Utrecht Leidsche Rijn wordt de nieuwe woonwijk Rijnvliet gerealiseerd. Zecc Architecten heeft in opdracht van Van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling 33 huurappartementen en 6 vrijstaande woningen als witte ‘specials’ ontworpen. Het appartementengebouw staat in de landschappelijke setting op een solide plint waardoor het groen zich tot aan de gevel kan strekken.

Afgeronde hoeken

De specials liggen als ‘bakens’ op prominente locaties in de wijk en vallen op vanwege de bijzondere architectuur. Ze staan op de zichtassen van verschillende toegangswegen en manifesteren ze zich als krachtige solide hoekstenen binnen het stedelijk ensemble. De zes karakteristieke vrijstaande villa’s en het appartementengebouw, met afgeronde hoek en groot gebogen venster, fungeren zo als belangrijke herkenningspunten in het gebied.

Appartementengebouw op solide plint

Het appartementengebouw staat in de landschappelijke setting op een solide plint waardoor het groen zich tot aan de gevel kan strekken. Op deze plint bevinden zich hoge woonruimten op bel-etage niveau. De doorzonappartementen op de verdiepingen hebben halfverdiepte balkons en een panoramisch uitzicht op de groene omgeving. De villa’s zijn vormgegeven met twee rechthoekige volumes, die in elkaar grijpen. Ze hebben een alzijdig karakter waardoor ze de hoeken in de wijk verbijzonderen, tegelijk is hierdoor vanuit de woning het groen en water in de omgeving goed te ervaren.

Basteen in lichte kleur

Het kleur- en materiaalgebruik van de woningen is op elkaar afgestemd. Het appartementengebouw heeft een lichte baksteenkleur gekregen die terugkomt in de villa’s. Het hout dat bij de villa’s is toegepast naast de gevelopeningen geeft een warme natuurlijke uitstraling. Eén villa is afwijkend vormgegeven en springt daardoor het meest in het oog. Deze woning heeft op de tweede verdieping een groot terras op het zuidwesten en is gerealiseerd in een bruin/aubergine kleurige baksteen.

Projectgegevens:
Rijnvliet
Locatie: Utrecht
Programma: Appartementen, woningen
Opdrachtgever: Van Wanrooij Projectontwikkeling
Team: Zecc Architecten, Bedaux De Brouwer Architecten, Hans Been Architecten
Stedenbouwkundig plan: De Zwarte Hond
Landschapsontwerp: Landscape Architects & PlannersOppervlakte: 5600, 240, 300 m2
Periode: 2019-heden
Beelden: Zecc Architecten, Stijn Poelstra

Lees ook:
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.