Ga naar hoofdinhoud
Opgeleverd

Minimalistische gezinswoning in zwart en wit

Tussen de wijken Groenelaan en Waardhuizen in Amstelveen ligt een strook grond waar oorspronkelijk de afslag van de snelweg A3 zou komen. Ter voorbereiding hiervan is ter plaatse een grondlichaam aangelegd. De snelweg is er echter nooit gekomen. Bij vaststelling van het bestemmingsplan heeft de gemeenteraad besloten dat er in Middenwaard woningen mochten worden gebouwd. Middenwaard bestaat uit vier deelgebieden en is aardgasvrij gerealiseerd. In deelgebied 3 en 4, het oostelijke deel van Middenwaard (vanaf de Groenelaan tot de polder), zijn 19 particuliere kavels voor vrijstaande woningen uitgegeven. In deelgebied 3 heeft 8A Architecten een minimalistische gezinswoning gebouwd in Particulier Opdrachtgeverschap (PO).

Opgave gezinswoning

De vrijstaande woning is ontworpen voor een jong echtpaar met kinderwens. De opgave was om een minimalistische gezinswoning te ontwerpen met veel licht en ruimtelijkheid. Tegelijkertijd was privacy een belangrijke wens en hadden de opdrachtgevers een voorkeur voor een zwart-wit gekleurde gevel. Het programma van eisen bestond uit ca. 200 m2 woonoppervlak plus garage, met ruime leefruimte, drie slaapkamers, een logeerkamer en twee badkamers.

Bouwvolume

Om het gewenste programma kwijt te kunnen is op het maximaal te bebouwen oppervlak van 10×12 m van het kavelpaspoort, een bouwvolume ontworpen van 9,5 x 11,5 m over twee bouwlagen met een garage aanbouw van 3,0 x 11,5 m. De garage vult de totale afstand van het bouwvak tot de zijerfgrens op en is ook volledig tot tegen de achtererfgrens geschoven. Deze verschuiving geeft ruimte voor het plaatsen van de entree in de zijgevel en geeft tegelijkertijd veel privacy richting de zij- en achterburen. Achter in de garage is een berging opgenomen met een deur naar de achtertuin, waardoor de voor- en achtertuin intern in directe verbinding staan. De begane grond van de woning is opgedeeld in twee zones; een zone waar de entree, badkamer en logeerkamer zijn gesitueerd en een bredere zone met de woonkamer, eetkamer en open keuken. Hierdoor liggen de meer besloten ruimten privé en is de open leefruimte met veel glas verbonden met de tuin. De 1e verdieping van de woning heeft dezelfde zonering, waarbij de grote vide het hart van de woning vormt die alle zones en ruimten visueel en praktisch met elkaar verbindt. De twee grote lichtstralen boven de vide zorgen voor een grote hoeveelheid daglicht van boven, terwijl de gevel op de verdieping vrij gesloten is voor de gewenste privacy.

gezinswoning

Materialisatie en detaillering

Uitgangspunt voor het ontwerp van de gevels is de horizontale opdeling in twee gestapelde bouwvolumes. De begane grond heeft een zwart houten gevelbekleding en de 1e verdieping een wit houten gevelbekleding. Hierdoor staat de woning stevig op de grond. De garage aanbouw is geïntegreerd in het volume van de woning door de zwart houten gevelbekleding van de begane grond in de garage door te zetten. De overgang tussen de zwarte en witte gevel is zorgvuldig gedetailleerd met een rondlopende zwart aluminium trim, die op dezelfde hoogte doorloopt in de daktrim van de garage.

Ramen

Alle ramen van de woning zijn hetzelfde, behalve de pui van de entree en de grote schuifpui in de woonruimte. De ramen zijn smal en verdiepingshoog voor zoveel mogelijk privacy en daglicht tegelijk. De ramen zijn zorgvuldig gedetailleerd met een diepe negge en een terugliggend vlak ter plaatse van de vloerrand. Hierdoor liggen de waterslagen van de ramen gelijk met de rondlopende aluminium trim, als overgang van de zwarte en witte gevel. In de zuid- en westgevel zijn de ramen voorzien van buitenzonwering, die onzichtbaar zijn weggewerkt in de negge.

Prefab houtskeletbouw

De woning is volledig opgetrokken uit hout, inclusief de kozijnen, de gevelbekleding en het bouwsysteem. Het bouwsysteem is een prefab houtskeletbouw systeem, dat bestaat uit verdiepingshoge en gevelbrede prefab elementen, met houten kolommen en spanten die nodig zijn voor de grote overspanningen. Door toepassing van ecologische materialen en een damp-open ademende gevel heeft de woning een gezond en comfortabel binnenklimaat. Het cellulose isolatiemateriaal zorgt voor een constante temperatuur en luchtvochtigheid gedurende alle seizoenen. De woning heeft een laag energieverbruik, mede door toepassing van de ecologische bouwmaterialen, het driedubbel glas, de PV-panelen en de individuele lucht/water warmtepomp met vloerverwarming.

Foto’s: Luuk Kramer

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.