Ga naar hoofdinhoud
Opgeleverd

S-West verwijst naar industrieel verleden

In het hart van Strijp-S, ten noorden van het centrum van Eindhoven, staat S-West. Het project bestaat uit een ensemble van vier gebouwen met een elk eigen karakter, op een half verdiepte parkeergarage met dektuin. Samen verwijzen ze naar het industriële verleden van de plek. Het gebouw is ontworpen door Orange Architects.

Frits

De 60 meter hoge toren aan de stedelijke Torenallee heeft een uitkragende kop en stapt iets uit de rooilijn, in de vorm van een colonnade van twee bouwlagen. De 18 verdiepingen tellende ‘Frits’ kent een klassieke opbouw van plint – lijf – kroon, maar refereert tevens aan de architectuur en tektoniek van een betonnen silo, met zijn nadruk op verticaliteit. De kroon vormt door zijn rondgaande uitkraging een opvallend herkenningspunt binnen het plan en binnen Strijp-S. Hij heeft een lichte zandkleurige polyesterbetonnen gevel en veel glas, in de vorm van grote, industrieel ogende raampartijen.

Frederik

Tegen de toren staat een hoekblok genaamd ‘Frederik’, dat refereert aan archetypische vroeg industriële architectuur; stedelijke verpanding met ijzeren vluchttrappen en balkons als functionele ornamenten. Het hoekgebouw is daarbij bijzonder door haar geleidelijk verlopende gevelgrid, waarbij de raamopeningen langzaam verschalen; van de dakrand naar de plint en van de randen naar de hoek.

Maria

Het derde gebouw is een blok genaamd ‘Maria’ dat loodrecht op de Ir. Kalffstraat is geplaatst en de binnentuin in twee delen scheidt. De togen van het oude Radiogebouw op Strijp-S vormden de inspiratiebron voor het ontwerp, dat aan alle zijden van verschillende boogconstructies is voorzien.

Benjamin

In de oksel van het Natlab staat tot slot een klein L-vormig bouwblok met een zaagtand gevel aan de Ir. Kalffstraat en een terugtrappend volume haaks daar op. De architectuur van ‘Benjamin’ refereert aan industriële hallen. Het gebouw is gematerialiseerd in een okergele steen die horizontaal doorsneden wordt door aan laadplatforms refererende witte betonbanden, balkons, terrassen en galerijen.

Energieconcept

Op de bovenste daken zijn zonnepanelen geplaatst die samen met een collectief WKO-systeem zorgen voor een duurzaam energieconcept. De groene binnentuinen verbinden de bewoners van S-West en de omliggende monumentale panden met elkaar. De totale grootte van het project is ca. 30.000 m2 bruto vloeroppervlak.

Strijp-S

Strijp-S is de afgelopen jaren door initiatieven van Woningstichting Sint Trudo en op basis van het masterplan van West 8 omgetoverd tot een nieuwe stadswijk. Oude herbestemde Philips gebouwen als het monumentale Natlab-gebouw, het Klokgebouw en het Anton en Gerardgebouw aan de Torenallee – lokaal bekend als ‘de Hoge Rug’ – vormen samen met de nieuwbouw het gelaagde DNA van de wijk.

Projectgegevens
Locatie: Torenallee – Ir. Kalffstraat, Strijp-S, Eindhoven
Opdrachtgever: MRP Development
Architect: Orange Architects
Ontwerpteam: Jeroen Schipper, Max Hissink, Julija Osipenko, Tess Landsman, María Gómez Garrido, Angeliki Chantzopoulou, Rutger Schoenmaker, Fung Chow
Adviseurs: Zonneveld ingenieurs, Peutz, HE Adviseurs, VGG, HfB, Objectum
Stedenbouwkundige: West 8
Landschapsarchitect: Felixx Landscape Architects
Aannemer: Stam + De Koning
Realisatie: 2021
Oppervlak: 29.665 m2
Fotografie: Sebastian van Damme

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.