Ga naar hoofdinhoud
Opgeleverd

Sociale huurwoningen gebouwd met herbruikbaar materiaal

In de wijk Stroinkslanden in Enschede zijn de eerste circulaire sociale huurwoningen in gebruik genomen. Woningcorporatie De Woonplaats reikte de sleutel uit aan de eerste bewoners. Door het bouwen met zoveel mogelijk herbruikbaar materiaal is de belasting voor het milieu minimaal.

De bouw van de 7 circulaire woningen aan de Assinklanden werd in het voorjaar van 2020 gestart door Bouwonderneming Oude Wolbers, Ter Steege Advies & Innovatie, Gebr. Van der Geest, LKSVDD Architecten, Prefab NL, Lucassen Bouwconstructies en Loohuis Installatietechniek.

Demontabel

De materialen uit de woningen werden zo uitgekozen dat ze over 50 jaar nog steeds hergebruikt kunnen worden. Daarnaast zijn de woningen zo gebouwd dat ze demontabel zijn en de materialen goed gescheiden kunnen worden. Deze manier van aanpak maakt het bouwproces veel meer een denkproces. De partijen moesten van tevoren goed uitzoeken wat wel en niet gebruikt werd en waarom. In Enschede is dit gedaan met verschillende sprintsessies met alle betrokkenen om tot het beste en meest circulaire resultaat te komen.

Dakisolatie is gebruikt als vloerisolatie

Diverse materialen zijn afkomstig uit gesloopte woningen. De dakisolatie is bijvoorbeeld gebruikt als isolatie van de begane grondvloer. De oude dakbedekking met isolatie is als kantplank teruggeplaatst. Oude betonwanden zijn hergebruikt als keerwand voor de fundering. Ook de witte Trespa gevelbekleding aan de buitenzijde, de kozijnen en dorpels gebruiken we opnieuw of zijn afkomstig uit een restpartij. Het sanitair komt uit de showrooms van verschillende sanitair specialisten. De keuken is circulair, wanneer een onderdeel defect is, is dit eenvoudig te vervangen en hoeft niet de hele keuken vervangen te worden.

Duurzaamheid

De woningen zijn naast circulair ook erg duurzaam geworden. De woningen besparen bijna de helft van de CO2 uitstoot ten opzichte van traditionele bouw met hetzelfde energieconcept. Door middel van zonnepanelen wordt energie opgewerkt voor de installaties en de woningen zijn goed geïsoleerd, waardoor het een zeer comfortabele woning is.

De sociale huurwoningen zijn 100 m2 groot en hebben twee slaapkamers. De zeven woningen liggen in een gemeenschappelijke tuin, ook wel shared space genoemd. Samen met de toekomstige bewoners zijn de puntjes op de i gezet van het circulaire project. Samen met een landschapsarchitect wordt een basisontwerp voor de tuin ingevuld, waarbij ook oplossingen worden gekozen die het klimaat ten goede komt.

In 2050 volledig circulair

Woningcorporatie De Woonplaats en betrokken bouwbedrijven zijn er van bewust dat slopen, bouwen en renoveren van woningen een behoorlijke impact heeft op het milieu. Het is daarom belangrijk om circulair als uitgangspunt te nemen voor de toekomst. Via deze pilot met circulair bouwen hebben is veel kennis en ervaring opgedaan. Deze kennis nemen de bouwbedrijven mee naar volgende projecten. Nederland wil immers in 2050 volledig circulair zijn.

Fotografie: Woningcorporatie De Woonplaats

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.