Ga naar hoofdinhoud
Opgeleverd

Transformatie oude scheepswerf naar sportschool

In Amsterdam-Noord heeft Kevin Veenhuizen Architects een oude scheepswerf aan het IJ getransformeerd naar een sportschool, waarbij het industriële karakter van het pand versterkt is door de constructie letterlijk uit te kleden totdat het beton, staal en hout zichtbaar werd. De nieuwe ruimtes zijn met zoveel mogelijk hergebruikte bouwelementen gecreëerd.

Staalconstructie tussen betonnen grid

De sportschool Het Gymlokaal ligt aan een betonnen scheepswerf uit 1957. De scheepswerf is vernoemd naar de Groene Draeck: het zeilschip dat Prinses Beatrix in 1956 voor haar 18e verjaardag kreeg. Door middel van een staalconstructie tussen het betonnen grid is het gebouw in 1995 opgedeeld in kantoorunits. Om de nieuwe sportschool te huisvesten zijn units samengevoegd en is de staalconstructie volledig aangepast aan de nieuwe gebruiksfunctie.

Hergebruikte bouwelementen

De ruimtes zijn zoveel mogelijk met hergebruikte bouwelementen gecreëerd. Zo zijn alle gesloopte stalen en houten balken opnieuw ingezet voor de vloerconstructie, en zijn alle binnenkozijnen inclusief glas hergebruikt. Wanneer een kozijn niet perfect paste zijn er multiplex houten passtukken gemaakt met een lichtere kleur, daardoor zijn de hergebruikte elementen als geheel zichtbaar.

Stalen loopbrug verbindt alle ruimtes

Een nieuwe stalen loopbrug verbindt alle ruimtes op de tussenverdieping. De materialisatie en afwerking zijn ingegeven door spiltrappen en balustrades die zijn hergebruikt, ze vormen zo een industrieel geheel. Het industriële karakter van het pand is versterkt door letterlijk de constructie uit te kleden en het beton, staal en hout zichtbaar te maken, en alle leidingen van de nieuwe installaties zijn nauwkeurig ingepast.

Groene tegelwand verwijst naar hoog water

Op de begane grond is centraal een dubbelhoge hangout ontworpen. De monolithische bar vormt het hart van de ruimte. De lage groene tegelrand in de bar en de wanden verwijst naar hoog water, en is daarmee een knipoog naar de oorspronkelijke functie van het gebouw. In de bar is een incheckbalie met schuifraam ontworpen, bij binnenkomst kun je vanuit de entreehal inchecken en dan de hangout inlopen. Vanuit de hangout is er een route naar de kleedruimtes en sportruimtes.

Passend lichtplan

Voor iedere ruimte is een passend lichtplan ontworpen, zo is in de yoga het licht serene en is er in de grote sportzaal LED verlichting aangebracht. Naast het lichtplan zijn na een geluidsmeting ook akoestische maatregelen genomen om er voor te zorgen dat er geen geluidsoverlast wordt veroorzaakt.

Lees ook:

Projectgegevens
Project: Het Gymlokaal
Locatie: Grasweg 53a, Amsterdam
Architect : Kevin Veenhuizen Architects
Team Kevin Veenhuizen Architects: Kevin Veenhuizen, Guillaume Pfefferle, Rosa Steenkamp
Opdrachtgever: Het Gymlokaal
Aannemer: Terluin Bouw
Oplevering : 2021
Oppervlakte: 540 m2
Fotograaf: MWA Hart Nibbrig


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.