Verdraaiing
Het Martini Ziekenhuis is het eerste bouwwerk op dit terrein waarbij dit stedenbouwkundig concept is gehanteerd. In contrast met de hoekige volumes op het terrein is het bouwvolume aan de Paterswoldseweg hierbij vrij gemoduleerd om zodoende op een passende manier te reageren op de buiging van de weg en de stedenbouwkundige verdraaiing. Bij de vormgeving van de parkeergarage is dit stedenbouwkundige concept eveneens als uitgangspunt genomen. De parkeergarage bestaat uit drie parkeerstroken.

Deze zijn uitgewerkt als twee ten opzichte van elkaar verschoven lineaire, horizontaal gelede volumes verbonden door tussenstrook. Op de koppen onderscheiden de stroken zich door een afwisselend dicht – open – en dicht karakter. De trappenhuizen zijn als massieve, verticaal werkende volumes uitgewerkt, waaraan de eerder genoemde stroken zijn verankerd. Middels enkele architectonische ingrepen is expressie gegeven aan de functie van de parkeergarage. Hierbij volgt de vorm niet letterlijk de functie maar krijgt de vorm zelf (signaal) functie.
Hiertoe is de parkeergarage uitgevoerd als een “hellingbaan-garage”, waarbij de hellingbaan als expressief element is benut aan de lange gevel langs de straat. Deze vorm geeft de gevel een dynamisch karakter, hetgeen nog wordt versterkt door de ronde beëindigen aan de rechterzijgevels. Door deze vormen wordt het rondrijden in de garage suggestief in het gevelbeeld verwerkt en krijgt de garage het karakter van een parkeermachine.

Materiaal
De materialisering en kleurgebruik is ingetogen gehouden. Deze refereren aan het ingezette beeld van het ziekenhuis en de vormgeving van wegen. De beplating is, evenals de technische ruimten op het ziekenhuis, uitgevoerd in geprofileerde staalplaat, licht aluminiumkleurig. In de grote dichte vlakken wellicht geperforeerd uitgevoerd om voldoende lucht en (gezeefd) licht in de garage toe te laten. De draagconstructie, uitgevoerd in staal, is donkerantraciet afgewerkt en ligt een pakketdikte achter de eerder genoemde geprofileerde plaat.
De hekwerken, dienend ter afscheiding en valbeveiliging, zijn uitgevoerd in donkerantraciet draadstaal. De trappenhuizen zijn uitgevoerd in donkerantraciet geprofileerd beton, hiermee wordt een associatie gezocht met asfaltbeton. De binnenzijden van de schachten hebben dezelfde gelige kleur als de dagkanten van het ziekenhuis. Ook hier zal deze kleur zich in de dagkanten manifesteren.
Foto’s: Rob Hoekstra
Bouwwereld.nl plaatste al eerder:
– Flexibel wandsysteem met hoge geluidsisolatie

