Ga naar hoofdinhoud
Projecten

Patiowoning, Amsterdam


Eén van de monumentale panden aan het Oosterpark in Amsterdam heeft een bijzondere uitbouw gekregen. Vrijwel verborgen vanaf de straatzijde stond ooit op een ingebouwd stukje grond een vervallen drukkerij.

Het Amsterdamse architectenbureau ARHK gaf tussen alle bebouwing een herinterpretatie van de patiowoning. De voorgevel van het pand heeft een monumentaal karakter. Er is gekozen voor een moderne ‘look’ dat in contrast is met de bestaande achterkant. Het resultaat is een moderne uitbouw over twee verdiepingen, die het woongenot van zowel bewoners als buren vergroot.

In de koker bevindt zich de centrale verkeersruimte waaraan alle ruimten geschikt zijn. Hierin zit een vestibule op de eerste verdieping met een trap naar de corridor beneden. Onder deze trap is een zitplek gecreëerd om verscholen van de regen van de patio te kunnen genieten.

Materialen
Het ontwerp combineert interessante doorkijkjes met verschillende zitplekken rondom de patio. Een glazen lantaarn op de hoek van de patio verbindt de twee lagen van de uitbouw en geeft ’s avonds sfeerlicht. Door de toepassing van Iroko houten kozijnen, een houten bamboe vloer en een naadloze overgang van binnen naar buiten ademt de patio de sfeer van een woonkamer in de buitenlucht.

Er is gekozen voor veel glas en Western Red Cedar. Samen met wit stucwerk was een warm, strak en rustgevend beeld het doel.

Aanvullende gegevens

Opdrachtgever Particulier
Ontwerp ARHK, Amsterdam
Bruto vloeroppervlak 73 m2
Foto's ARHK

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.