De voormalige gemeentewerf in het centrum van Apeldoorn is ontwikkeld tot een woonenclave van 27 patiowoningen met een ingesloten semi-openbare buitenruimte.
De werf is, als een ongewenst bedrijfsmatig complex, in het centrum van Apeldoorn ingeklemd tussen de bestaande bebouwing. Doelstelling van het nieuw te ontwikkelen project was niet alleen het versterken van de woonfunctie en het stedenbouwkundig opwaarderen van de locatie, maar tevens het maken van bijzondere grondgebonden woningen voor starters.
stedenbouwkundig concept
Compact
De relatief grote diepte van de driehoekvormige locatie was aanleiding voor dit ontwerp. De woningen zijn een volledige verdieping opgetild ten opzichte van het maaiveld; onder de woningen is de parkeergarage gesitueerd, aan de straat afgezoomd met aan de woningen gekoppelde bedrijfsunits. Via een hellingbaan en statietrap is het als straat en plein ingerichtte binnengebied bereikbaar, alwaar ook de voordeuren zijn gesitueerd. Aan de Beurtvaartstraat vormt het project de nieuwe straatwand.
De compactheid van de locatie vroeg om een compacte woonconcept. Dat is gevonden in de vorm van meerlaagse patiowoningen, met terrassen op woon- en slaapverdiepingen. De woningen zijn optioneel voorzien van een dakopbouw met wijds uitzicht over de stad.
Architectuur
Het project kenmerkt zich door een ingetogen architectuur, waarbij de materialisatie thematisch is doorgevoerd.
De buitengevels van het project zijn opgezet in een strakke donkere baksteenarchitectuur. De patio’s zijn in de massa ingesneden als een lichte binnenwereld, uitgevoerd in stucwerk. De dakopbouwen zijn voorzien van naturelkleurige houten gevels.
De hout- en stucwerkdelen zijn als accenten in het gehele plan afleesbaar. Spandraden vormen de scheiding tussen binnen- en buitenwereld en geven aanleiding voor de bewoners om aanvullende groenvoorzieningen te realiseren.