Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Ambachtelijke kunst siert Beurspassage

De opening van de Beurspassage op 2 december vormde de afronding van het Amsterdamse herstructureringsproject Nowadays, waarbij de voormalige C&A panden ingrijpend gestript en gerenoveerd zijn. De oude Beurspassage tussen Nieuwendijk en Damrak was een trieste doorgang; de nieuwe Beurspassage is een kunstwerk geworden, met een gebogen plafond van 450 m2 glasmozaïek, de ambachtelijk vervaardigde terrazzovloer, reusachtige art deco spiegels en vergulde kroonluchters. Gekozen is voor materialen die een levensduur hebben van meer dan 100 jaar.

De invulling van de Beurspassage is gedaan door de kunstenaars Arno Coenen, Iris Roskam en Hans van Bentem. Arno en Iris tekenden eerder al voor de plafondafbeelding ‘Horn of Plenty’ in de Markthal Rotterdam.

Glasmozaïek

De uitvoering van het kunstwerk was een ambachtelijke megaklus. De firma Zuliani uit Zoetermeer was er lange tijd druk mee. Zo moesten de Italiaanse glasmozaïektegeltjes allemaal handmatig in het goede patroon op matjes worden gelegd, voordat die tegen het plafond worden geplakt. Meer dan 1 miljoen steentjes in 62 kleuren zitten er in. Waaronder steentjes met goud, die twee euro per stuk kosten.

Maar ook het terrazzo met de vele ingelegde figuren  was een enorme klus. Vanwege de lange levensduur is gekozen voor steentjes in de vorm van dobbelstenen, die dus even dik als groot zijn.

Spiegels

De spiegels vormen een kunstwerk op zich. Ze zijn aangebracht tegen een blinde muur. De kunstenaars hebben er voor gekozen om tegen deze blinde muren de zelfde kozijnen als in de tegenoverliggende muur, waar de Primark zijn etalages heeft. ‘We spiegelen letterlijk’, zegt kunstenaar Arno Coenen. De spiegels zijn bedrukt met teksten en afbeeldingen, zoals dat ook met reclame op spiegels wordt gedaan.

Het totaalkunstwerk is een ode aan de Amsterdamse grachten, waarin onderdelen terug te zien zijn die het verhaal van de grachten vertellen. Het plafond is uitgevoerd alsof je door een glazen tunnel onder de gracht doorloopt. De kroonluchters zijn gemaakt van fietsonderdelen, zoals die in de grachten worden gevonden. De spiegels vertellen het verhaal van de evolutie. Aan de wand hangt een bronzen vis waar water kan worden getapt.

De hele herstructurering van de C&A panden is een samenwerking tussen Bouwinvest, Top Vastgoed, de gemeente Amsterdam en de architectenbureaus RAMSA en Rijnboutt.

Tekst: Henk Wind
Fotografie: Kees Hummel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.