Ga naar hoofdinhoud
Renovatie

Amsterdome officieel geopend

In Amsterdam-West is de Amsterdome officieel geopend. Het is de eerste circulaire evenementenlocatie van Nederland. De Amsterdome is het resultaat van de herbouw van het voormalige Aviodome, de iconische koepel die jarenlang bij Schiphol stond en onderdak bood aan het nationaal luchtvaartmuseum.

In 2003 werd de koepel te klein voor het museum en verhuisde de collectie vliegtuigen naar Lelystad. Het museum ging daar – zonder koepel – verder onder een andere naam: Aviodrome. De dome werd ternauwernood van de sloop gered en is nu door de TeKa Groep herbouwd.

Naamsverandering

TeKa wilde de oorspronkelijke naam Avidome gebruiken, maar de rechter stak daar een stokje voor. Libéma, exploitant van Aviodrome, was namelijk van mening dat de namen te veel op elkaar lijken, waardoor er verwarring zou kunnen ontstaan. Dit resulteerde in een naamsverandering naar Amsterdome. TeKa Groep mag de naam Aviodome wel blijven gebruiken om de geschiedenis van de koepel te vertellen.

Goed bereikbare congreslocatie

De Amsterdome bestaat uit een plenaire zaal die plek biedt aan 1000 gasten, daaromheen 16 flexibele subruimtes, een grote foyer met horecapaviljoen en een vide onder het imposante koepeldak die ook ingezet kan worden als congresruimte.

Het complex heeft een vloeroppervlakte van 5.000 m2, beschikt over gratis parkeergelegenheid op eigen terrein en is gelegen aan de snelweg A5, dichtbij Schiphol en NS-station Sloterdijk. Amsterdome mikt met name op nationale en internationale congressen, productlanceringen, kick-offs en andere zakelijke evenementen.

Hergebruik als nieuwe standaard

De herbouw van de Amsterdome is een primeur voor Nederland. Nooit eerder kreeg een gebouw van deze omvang op een andere locatie een tweede leven. Niet alleen de koepel zelf is opgebouwd met originele materialen, ook in het interieur is hergebruik de standaard. Zo zijn de stoelen gemaakt van oude koelkasten, bestaan de barren deels uit oude zeecontainers en bestaan de wanden en vloeren uit gerecyled gips en beton. De gasloze locatie heeft daarmee een zeer lage CO2-footprint.

“We zijn enorm trots op dit complex”, blikt initiatiefnemer Timo Kruft terug. “De herbouw was uitdagend, maar het resultaat overtreft zelfs mijn verwachtingen. We kijken ernaar uit om de komende jaren tal van mooie evenementen neer te zetten. Ik ben ervan overtuigd dat Amsterdome binnen korte tijd tot de top van de congreslocaties in Nederland behoort.”

Lange tijd de grootste koepel ter wereld

De nieuwe evenementenlocatie is een zogenoemde geodetische koepel, een uitvinding van de Amerikaan Richard Buckminster Fuller. Bij de bouw in 1969 was het met een hoogte van 24 meter en een vrije overspanning van 60 meter de eerste geodetische koepel van Europa en de grootste dome ter wereld.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.