Ga naar hoofdinhoud

Balkconstructie kaashuis verstevigd met gelamineerd hout

Kerto LVL, kaashuis tromp alkmaar, gelamineerde balken

Bij de renovatie van het Kaashuis Tromp in het hartje van Alkmaar is een houten balkconstructie verstevigd met gelamineerd fineerhout. Hierdoor kon de ruimte in een keer worden overspannen, werd de ruimte vrij indeelbaar en leverde het ook nog eens extra hoogte op.

Stalen of houten constructie

De originele vloerconstructie betrof een balklaag met een 2-velds overspanning. Om een vrije indeelbaarheid van de ruimte in de kaaswinkel te realiseren en geen kolommen toe te passen, werd een staalconstructie voorgesteld om de bestaande balklaag te ondersteunen. Vanwege de hoge kosten en arbeidsintensiviteit van deze optie (gewicht, poeren portaal, staal laten maken),  heeft de bouwer, samen met architect en constructeur gekozen voor Kerto-S balken. Middels de inzet van deze houten balken voor het versterken van de oude vloerbalken kon de ruimte in één keer worden overspannen. Uiteindelijk levert dit ook nog extra hoogte op in de kaaswinkel.

Snelle inschatting met online rekentool

De constructeur kon snel een inschatting maken van de haalbaarheid van deze houten variant met behulp van de online rekentool kertoschuif.nl van Metsä Wood. De mechanische eigenschappen van Kerto-S, buigsterkte 44N/mm² en buigstijfheid 13500N/mm², liggen vergelijkbaar met die van GL30h hout. Definitieve berekening kunnen gemaakt worden met de gratis door Metsä ter beschikking gestelde rekensoftware Finnwood (E.C. 5).

Praktische feiten

 • Oude situatie: houten balk 70x225mm, ondersteund door een houten onderslagbalk met stalen kolom
 • Opties voor nieuwe constructie:
  • Staalconstructie;
  • Balklaag verzwaren met gelamineerd hout 80×300 mm;
  • Kerto-S 45×360.
 • Uiteindelijk is gekozen voor Kerto-S (45x360mm) aan één zijde met PU verlijmd + verschroefd (hoh 250mm). Schroeven 100mm.
 • Kerto is makkelijk af te korten en aan te brengen. Bestaande oude balk is gebruikt voor de oplegging, er hoeven dus geen bewerking in of aan de bestaande bouwmuur te worden gedaan.
 • Omdat Kerto LVL een hoge constructieve sterkte heeft (een kilo Kerto is tweemaal zo sterk als een kilo staal), zijn de constructieve mogelijkheden van het product groot. Zoals bijvoorbeeld deze zwevende trap in Den Haag of deze houten koepel in Denemarken.
 • Behaalde kostenvoordeel ten opzichte van de alternatieven van ca. € 4.000,-

Kerto LVL

Kerto LVL is het hoogwaardige gelamineerde fineerhout van Metsä Wood. Het kan op vele wijzen worden toegepast; van dakplaat tot vakwerk. Doordat de fineren 10% verdicht zijn, kunnen er relatief hoge sterkten (buigsterkte tot 50N/mm2) en stijfheden aan het product ontleend worden. Door de industriële productie heeft het materiaal een goede maatvastheid. Het product heeft een relatief licht gewicht en is eenvoudig te bewerken. Dit vereenvoudigd  het monteren van constructies. Kerto LVL is PEFC gecertificeerd.

Projectgegevens:
Opdrachtgever : Kaashuis Alkmaar
Ontwerp : Werkplaats van Vliet
Constructeur : Adviesbureau De Lange
Bouwer : Ido Velthuizen, Velthuizenbouw
Kerto- S balken : Metsä Wood

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Balkconstructie kaashuis verstevigd met gelamineerd hout

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *