Ga naar hoofdinhoud
Renovatie

Brandveilige renovatieoplossing bij Medisch Spectrum Twente

In het stadscentrum van Enschede kreeg het Medisch Spectrum Twente een complete make-over. Aannemer Goossen te Pas was verantwoordelijk voor de realisatie van zowel de nieuwbouw als de renovatie van het ziekenhuis. Om te voldoen aan de brandwerendheidseisen voor de deuren riep hoofd-werkvoorbereider Niels Slotman de hulp in van deurnaaldfabrikant Alprokon.

Ziekenhuis geconstrueerd rondom atrium

Niels Slotman kijkt met een goedkeurende blik omhoog. Een flinke lichtbundel beschijnt een van de vijf grote binnenpleinen. Het vormen terugkerende bakens van rust in het interieur van het Medisch Spectrum Twente. Het ziekenhuis is geconstrueerd rondom deze atria. Al deze binnenpleinen zijn voorzien van een glazen stolp. Het Medisch Spectrum Twente is ontstaan uit een fusie van twee ziekenhuizen in het centrum van de stad. Zij werden met elkaar verbonden door een loopbrug. Zowel het gebouw aan het Ariënsplein als aan de Haakbergsestraat was aan vernieuwing toe. Aan Goossen te Pas de opdracht om de nieuwbouw aan te laten sluiten bij de bestaande gebouwen aan de Haakbergsestraat. Er lag volgens Slotman dan ook een behoorlijke uitdaging: “Met de afronding van de nieuwbouw aan het Koningsplein is het fusietraject ten einde. Het nieuwe ziekenhuis ligt als een handpalm rondom het oude ziekenhuis. Wij hebben hier zowel de nieuwbouw als de renovatie voor onze rekening genomen. Bij de bouw van zo’n groot ziekenhuis is brandwerendheid een heel belangrijk aspect. Gelukkig konden we een beroep doen op de kennis en kunde van Alprokon.

Brandveilige oplossing

De vertrekken uit de oudbouw deden voorheen dienst als beddenkamers. Nu vervult deze vleugel vooral een kantoorfunctie. Slotman kreeg de opdracht om de oude deuren te updaten naar de brandwerendheidseisen van deze tijd. Volgens hem was die route niet gemakkelijk. Er lag een specifiek verzoek. “Bij de renovatie van het bestaande deel stuitten we op een probleem. De deuren op deze locatie stamden uit de jaren tachtig. De opdracht was om deze deuren op te waarderen, zodat ze voldoen aan de huidige eisen van het Bouwbesluit. We hebben hier gekozen voor de deurnaalden van Alprokon. Met een brandwerendheid van 30 minuten voldoen deze deurnaalden ruimschoots aan de norm. Bijzonder was dat deze deuren geen slot of vergrendeling hebben. Maar ze waren niet als zodanig getest. De brandweer wees ons hierop. Daar ontstond dus een probleem. Alprokon hielp ons verder met dit vraagstuk.”

Bouwbesluit

Henk van Herpen, directeur projecten Alprokon, adviseerde de betrokken partijen. Hij blikt terug op het proces: “Het Bouwbesluit schrijft voor dat dergelijke deurcombinaties goedgekeurd moeten worden door een onafhankelijke Notified Body. In dit geval Efectis. Voor deze specifieke deur was er geen test. Maar in het verleden hebben we tests voor dit deurtype zonder slot en vergrendeling wel uitgevoerd. Dit rapport had ik nog klaarliggen. Uiteindelijk bleek dit akkoord en konden we voortvarend aan de slag.” De deurnaalden die zijn toegepast voor de renovatie bevatten de zogenaamde Tecnofire 2000. Dit is een strip die zich aan de binnenzijde van het aluminium profiel bevindt. Dit materiaal expandeert bij hitte vanaf 190 graden. Hierdoor worden de hang- en sluitnaden zuurstofarm afgesloten. Dit heeft als doel om hittebeschadiging aan kozijn en deurblad uit te stellen.

Alprokon deurnaalden

In totaal werden er 349 deurnaalden geïnstalleerd in het Medisch Spectrum Twente. De keuze viel op het type 19. Voor een complex gebouw als dit    ziekenhuis worden hoge eisen gesteld aan de kwaliteit van de producten. Slotman motiveert zijn productkeuze: “De deuren waar wij mee werken, moeten gecertificeerd zijn volgens de norm EN 1634-1. Ik moet hierbij een testrapportage kunnen overleggen. Onze deuren zijn standaard getest met Alprokon-deurnaalden. Dat maakt de keuze voor zo’n deurtype alleen maar makkelijker. Als ik voor een andere deur zou kiezen, heb ik niet de garantie dat hij met de juiste deurnaald getest is.”

Samenwerking

Slotman kijkt met een goed gevoel terug op het omvangrijke project in Enschede. Volgens hem moet je het uiteindelijk met z’n allen doen. “De deuren spelen een belangrijke rol bij de compartimentering van het complex. Voor zowel de nieuwbouw als de renovatie is het zaak om over de juiste deurnaalden te beschikken. De samenwerking met Alprokon is uitstekend bevallen. Ze hebben ons geadviseerd hoe we dit vraagstuk het beste aan konden pakken. In nauwe samenwerking met de brandweer en Efectis hebben we tot dit resultaat kunnen komen. We voldoen nu aan alle eisen op het gebied van brandveiligheid. Het ziekenhuis is helemaal klaar voor de toekomst.”

De rubriek Praktijkcase is een samenwerking tussen een fabrikant en het vakblad Bouwwereld. Op deze pagina’s laat de fabrikant zien hoe een product of dienst
wordt toegepast in een project en hoe hij kan samenwerken met bouwtechnici, constructeurs en/of architecten.
Fotografie Rob Goossens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.