Ga naar hoofdinhoud
Renovatie

‘Bruisend’ fabrieksgebouw in Enschede

Woningcorporatie Domijn heeft haar verbouwplannen voor gebouw Zuid van de Performance Factory in Enschede gepresenteerd. Het karakteristieke fabrieksgebouw in Enschede wordt met respect voor haar geschiedenis omgetoverd tot een bruisend gebouw, waar verschillende partijen diensten aanbieden op het gebied van kunst, cultuur en ambacht. Gebouw Zuid opent eind 2017 haar deuren.

Zaagtanddaken

Gebouw Zuid is het fabrieksgebouw met de zaagtanddaken (sheddaken) aan de Hoge Bothofstraat, ooit onderdeel van de Ter Kuile textielfabriek en gebouwd in 1908. Domijn wil dit stuk historie voor Enschede behouden. Het pand wordt zoveel mogelijk in ere hersteld. Uitgangspunten hierbij zijn ‘sober’ en ‘doelmatig’ en dit past perfect bij de industriële ruwe uitstraling van de fabriek.

Metselverbanden

Bestaande constructies blijven zoveel mogelijk in stand en ‘sporen’ uit het verleden worden zichtbaar gemaakt. Zo worden bijvoorbeeld de stalen gevelplaten aan de kant van de Hoge Bothofstraat verwijderd en het metselwerk wordt opgeknapt. In het metselwerk zie je aan de verschillende kleuren en metselverbanden de verschillende periodes waarin het gebouw tussen 1908 en 1986 werd uitgebreid.

Planning

bct architecten, ingenieurs en adviseurs uit Enschede is verantwoordelijk voor het bouwkundige ontwerp van de verbouwing. Evelien Lulofs uit Deventer neemt het interieurontwerp voor alle gemeenschappelijke ruimten en de werkomgeving van Domijn voor haar rekening. De komende maanden wordt het interieurontwerp verder uitgewerkt en worden lokale uitvoeringspartners gecontracteerd. De verbouwing start begin oktober 2016. Eind 2017 is de verbouwing klaar en opent gebouw Zuid haar deuren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.