Ga naar hoofdinhoud

Dakisolatie en zonnepanelen populair bij renovatie

Dakisolatie en zonnepanelen populair bij renovatie

Marktpartijen in de bouw noemen dakisolatie als meest geschikte bouwkundige oplossing om een bestaand gebouw energiezuinig te maken. Zonnepanelen zijn het meest populair als installatietechnische oplossing. Het beste vinden de bouwers een combinatie van bouwkundige en installatietechnische oplossingen, wat ideaal past in het plaatje van Trias Energetica. Zo blijkt uit onderzoek van BouwKennis.

Bouwkundige maatregelen

Op het gebied van duurzaamheid valt bij de bestaande gebouwenvoorraad nog veel te halen. BouwKennis vroeg aan bouwende partijen welke maatregelen zij als meest geschikt zien. Gemiddeld ziet 63 procent het meest in het isoleren van daken. Eén van de redenen is dat warme lucht stijgt en het dak de plaats is in huis waar doorgaans het grootste warmteverlies optreedt. Vooral architecten en hoofdaannemers B&U vinden deze oplossing het meest geschikt. Bijna de helft van de marktpartijen (ook ontwikkelaars, corporaties, adviseurs en installateurs zijn ondervraagd) vindt muurisolatie ook een goed middel. Isoleren van de hele schil is de minst populaire maatregel. Niet vreemd, zo concluderen de onderzoekers, omdat dat de meest ingrijpende aanpassing is.

Installatietechnische oplossingen

Zonnepanelen zijn de meest populaire installatietechnische oplossing (39 procent) en worden daarmee voor het eerst vaker genoemd dan de nieuwe generatie ketels, die in voorgaande jaren bij vergelijkbaar onderzoek als meest geschikte oplossing uit de bus kwamen. Overigens staan de ketels op plaats 2 (37 procent, dus maar iets minder dan zonnepanelen) en zijn deze nog veruit favoriet bij installateurs.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Dakisolatie en zonnepanelen populair bij renovatie

  • pkuperus

    Precies, het is een beetje een open deur intrappen. Maar een zonnepaneel op het dak is wel goed idee dat eigenlijk gewoon standaard zou moeten worden.

  • Jaap van den Bosch

    Dat warme lucht stijgt, en dat je daarvoor het dak gaat isoleren, tja beste mensen, dat is toch geen nieuws meer, hier zijn we inmiddels over suf geluld, en muurisolatie is ook een goed middel, je meent het!
    Zijn er nog mensen die hiervan zeggen, maar dit is een interessant artikel, wat daar in staat, nee dat wist ik echt niet.
    Ik heb zelf eerlijk het gevoel dat dit een vullingsartikel is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *