Ga naar hoofdinhoud

Eerste BREEAM ‘very good’-renovatie

Van der Heijden Bouw en Ontwikkeling heeft voor de renovatie van hun eigen kantoor het BREEAM ‘very good’-certificaat gekregen. Het is voor het eerst dat een gerenoveerd gebouw dit label krijgt.

‘Het kan dus’

Van der Heijden renoveerde behalve het uit 1978 stammende gebouw ook een aantal bedrijfshallen en het buitenterrein. Mede-eigenaar Herbert van der Heijden: “We willen hiermee een voorbeeld stellen. Voor nieuwbouw gebeurt het vaker, maar het kan dus ook bij renovatie. Het past perfect in onze ambitie om tot een duurzame aannemer uit te groeien.”

Terugverdientijd: 8 jaar

Door de renovatie is de CO2-uitstoot met 56% naar beneden gegaan, het waterverbruik is gehalveerd en de daling van het energieverbruik bedraagt 43%. Daarmee komt de energiebehoefte op 110 kW/m2 uit; meer dan de helft lager dan de voorgeschreven norm. De helft van de energiebehoefte wordt opgewekt door 420 vierkante meter zonnepanelen. Het pand valt dan ook in Energielabel A++. Van der Heijden schat in dat de terugverdientijd van de duurzame maatregelen een jaar of acht bedraagt. Het bedrijf gebruikt het pand nu als voorbeeld voor klanten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *