Ga naar hoofdinhoud
Renovatie

Grootste 3D-betonprintproject ter wereld van start

Deze maand wordt gestart met de upgrade van twee gedateerde flatgebouwen aan de Hendrik Baskeweg in Den Helder door middel van 3D-geprinte betonnen balkons en verbrede galerijen. De upgrade wordt in bewoonde staat uitgevoerd. Het project is een wereldprimeur volgens de betrokken partijen Kokon Architectuur & Stedenbouw, Helder Vastgoed en Bruil. Wereldwijd zou dit het grootste project tot dusver op 3D-betonprintgebied zijn en de eerste keer dat de techniek op deze manier wordt toegepast. Door de upgrade wordt de levensduur van de gebouwen met 50 jaar verlengd.

Voor Helder Vastgoed was het al snel duidelijk dat de bestaande constructies van de twee verouderde flatgebouwen van voldoende kwaliteit zijn om slopen te vermijden. In plaats daarvan worden de eentonige complexen volgens het opvallende ontwerp verlevendigd met nieuwe elementen, zoals ruimere balkons en galerijen (een grote wens van veel bewoners), zonnepanelen en geïsoleerde gevels. Op deze manier upgraden blijkt betaalbaarder, duurzamer en sneller dan nieuwbouw.

Levensduurverlenging meest duurzaam

De levensduurverlenging van 50 jaar is misschien wel de meest duurzame ingreep die mogelijk is. Bestaande materialen en voorzieningen van de flats worden hergebruikt. Er hoeven geen grote hoeveelheden aan materiaal te worden aan- of afgevoerd, waardoor de CO2-uitstoot beperkt blijft. De plaatsing van zonnepanelen op het dak en de isolatie van bestaande gevels zorgt voor een grote energiebesparing in het gebruik.

Vormvrijheid 3D-betonprint

Bij het printen van de balkons zijn geen mallen nodig, waardoor de vormvrijheid groot is. Daar heeft de architect gebruik van gemaakt. Ron van Leeuwen, directeur van Kokon: “We gaan van uiterst monotoon, grootschalig en rechthoekig naar levendig en gevarieerd met veel ronde vormen in een menselijke maat. Onze ambitie is om ondanks de beperkingen van de bestaande gebouwen toch een unieke architectuur te creëren.”

Gestroomlijnde productie

Anders dan in een traditioneel traject wordt het 3D-model van de architect ook gebruikt om de betonprinter van prefab-fabrikant Bruil aan te sturen, waardoor de productie van geprinte elementen geheel gestroomlijnd is. Van Leeuwen: “Dat is een enorme verbetering in vergelijking met andere bouwprojecten waarbij alle adviseurs hun eigen modellen maken. Om zo ver te komen is veel geïnnoveerd, zowel technisch als procesmatig, waarbij van alle betrokkenen werd gevraagd om out of the box te denken.”

Partijen

Sinds 1962 realiseert, beheert en renoveert Helder Vastgoed woningbouwprojecten in Noord-Holland. Voor dit project is zij de samenwerking aangegaan met het Rotterdamse architecten- en stedenbouwbureau Kokon. Het bureau heeft haar wortels in de jaren dertig van de vorige eeuw en ontwerpt onder meer voor woningbouwcorporaties, projectontwikkelaars, zorginstellingen, overheden en particulieren. De Edese prefabfabrikant Bruil produceert alle geprinte betonelementen. De bouwwerkzaamheden starten in januari en vanaf april worden de 3D-elementen gemonteerd.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Grootste 3D-betonprintproject ter wereld van start

  • P. Smits

    Ik zie even niet hoe de nieuwe balkons en het 3D printen bijdragen aan de isolatie van de gevel. Op de detail foto lijk je nog gewoon de oude gevel onder het raamkozijn te zien zitten. Ook de dragende constructie van de balkons lijkt nog steeds een koude/warmte brug te vormen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.