Ga naar hoofdinhoud
Renovatie

Historisch gebouw biedt volop flexibiliteit voor verwarming en koeling

Fleet Street, ooit het centrum waar de Britse pers was gevestigd, wordt tegenwoordig geassocieerd met investeringsbanken en advocaten- en accountantskantoren. Het pand op nummer 85 werd door UBS Global Asset Management UK Ltd. volledig gerenoveerd. ABB Cylon® HVAC Smart Building Solutions zijn daarbij ingezet voor maximale flexibiliteit en vrijheid voor koeling, verwarming en airconditioning. Door installaties beter te integreren en op elkaar af te stemmen wordt bovendien geprofiteerd van een slimmer en duurzamer gebouw.

Sinds kort brengt ABB de ABB Cylon® HVAC Smart Building Solutions op de Nederlandse markt. Aan de hand van een aantal internationale case studies worden de voordelen en mogelijkheden hiervan toegelicht. In dit artikel staat het pand aan Fleet Street 85 in Londen centraal.

Multifunctioneel gebouw

Het gebouw bestaat uit winkelunits op de begane grond met daarbij ongeveer 7.600 m² aan kantoorruimte verdeeld over zeven verdiepingen. De twee kelderverdiepingen die het gebouw telt, zorgen nog eens voor extra ruimte. Het gebouw, dat vroeger het Britse hoofdkantoor van Reuters was, heeft een beschermde gevel. Deze gevel moest tijdens de uitgebreide renovatie behouden blijven. Aangezien het gebouw op de monumentenlijst staat, stonden de bouwkundige adviseurs van AWA Consulting voor een aantal uitdagingen. Om aan de eisen van toekomstige huurders tegemoet te komen, was in het ontwerp flexibiliteit een belangrijke factor. Daartoe zijn de diensten zo ingericht dat de ruimte op elke verdieping per verdieping, halve verdieping of kwart verdieping kan worden verhuurd. Dat heeft uiteraard ook consequenties voor de koeling, verwarming en airconditioning in de ruimten.

ABB Cylon®-oplossing: merkonafhankelijke flexibiliteit

De verwarming en koeling van de kantoorruimtes wordt verzorgd door een vierpijps-ventilatorsysteem met enkele extra sleufverwarmingen in de ontvangstruimte. Het ABB Cylon® BMS is niet alleen gekoppeld aan de besturing van de ketel en de koelinstallatie, maar heeft ook een koppeling met elke afzonderlijke ventilatorconvector. Het BMS regelt daarnaast de frequentieregelaars in de ventilatoren van de luchtbehandelingskasten. Zo kan de ventilatorsnelheid afgestemd worden op de ventilatiebehoefte en wordt het energieverbruik tot een minimum beperkt. “Een van de redenen waarom we voor ABB Cylon® hebben gekozen, was het gebruik van een open protocol”, aldus Andy West van AWA Consulting. “Hierdoor is de communicatie met andere interfaces zeer eenvoudig.”

Individueel aan te passen

De frequentieregelaars zijn individueel adresseerbaar. Daardoor kunnen de gebruikers van het gebouw de lay-out en de prestaties van het systeem zeer eenvoudig wijzigen zonder grote herinstallatiewerkzaamheden van leidingen of bekabeling.

Zo heeft de eerste huurder in het gebouw ervoor gekozen om extra frequentieregelaars toe te voegen en alle ventilatorspoelen in groepen van vier te plaatsen. Elke groep heeft daarbij een master-unit en drie slave-units. Dit werd snel en eenvoudig bereikt door het herconfigureren van de besturingsstrategie via de ABB Cylon®-software.

Verdere integratie

Ook elektriciteits-, gas- en watermeters zijn gekoppeld aan ABB Cylon® BMS. Zo wordt het verbruik bewaakt en kunnen de gegevens eenvoudig in de energiebeheersoftware van ABB Cylon® worden ingevoerd. Hierin is een virtueel factureringssysteem opgenomen. Naast de rapportage aan de beheerder van het gebouw, genereert het ‘virtuele facturering’-systeem automatisch voor elke huurder een factuur. Dat bespaart de nodige administratieve rompslomp en administratietijd. De apparatuur voor de bouwdiensten is met behulp van een op Modbus gebaseerd netwerk aan het BMS gekoppeld, om zo de bekabelingkosten te verlagen en de installatie te vergemakkelijken.

Cruciaal voor het bewerkstelligen van deze flexibiliteit waren de besturingsoplossingen die voor het project zijn gekozen. Hierbij stond het ABB Cylon® Building Management System (BMS) van systeemintegrator Wiremek centraal. Nico Fileccia van Wiremek hierover: “Het installatiegemak is een van de belangrijkste redenen waarom wij voor veel projecten ABB Cylon® aanbevelen. Ook de producten zelf zijn gemakkelijk te gebruiken en de ondersteuning van ABB Cylon®® is van zeer hoge kwaliteit.”

ABB Cylon® HVAC Smart Building Solutions

Met ABB Cylon® HVAC Smart Building Solutions zijn alle E- en W- installaties eenvoudig te integreren. Omdat het verwarmings-, ventilatie- en klimaatregelingssysteem gebaseerd is op open ABB Cylon® BACnet®-oplossingen, is het 100 procent merkonafhankelijk. Met de Cylon-oplossing zijn alle E- en W-installaties in het gebouw slim met elkaar verbonden. Zo kan de verlichting worden gekoppeld met de zonwering, en die op zijn beurt met de airconditioning. Dit weer in combinatie met de positie van de ramen en de schaduw, die op hun beurt met de airconditioning, en die weer met het openen van de ramen. ABB Cylon® BACnet® of ABB i-bus® KNX verbindt functioneel alle gegevens om alle functionaliteiten intelligent te benutten. En dat maakt de mogelijkheden voor energiebesparing, meer comfort en veiligheid bijna eindeloos.

Geïntegreerde aanpak voor betere prestaties

ABB Cylon® verbindt de individuele systeemsensoren en verzamelt de data van alle E- en W-installaties. Voor het beheer en de presentatie wordt gebruik gemaakt van slechts één control-unit. Wanneer deze oplossing gecombineerd wordt met het ABB i-bus® KNX-portfolio voor gebouwautomatisering, de ABB energiemeters, ABB noodverlichting en HVAC-aandrijvingen ontstaat een volledig gekoppeld Smart Building systeem. Dat geeft facility managers meer grip en overzicht en zorgt voor minder energieverbruik en onderhoud.

Ultramoderne techniek in historische omgeving

Met ultramoderne techniek kan zelfs de meest historische omgeving technologisch volledig 21e eeuws worden gemaakt. De hoge mate van configureerbaarheid van het ABB Cylon®-systeem stelt de eigenaar van het gebouw aan Fleet Street in staat om zeer snel en tegen minimale kosten aan de eisen van de huurders te voldoen. Met de ‘virtuele facturering’-functionaliteit binnen de energiebeheersoftware, wordt de facturering aan de huurders voor het verbruik van de nutsvoorzieningen geregeld. Hierdoor wordt de administratieve last voor de verhuurder teruggebracht. En met de volledige compatibiliteit met Modbus-protocollen zijn een snellere bouw en inrichting mogelijk omdat er minder bekabeling nodig is.

www.cylon.com/nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.