Ga naar hoofdinhoud

Historisch raadhuis gerestaureerd

Historisch raadhuis gerestaureerd

Na tien jaar leegstand en aftakeling, is het rijksmonumentale raadhuis van Maarn gerestaureerd. Het souterrain heeft een complete metamorfose ondergaan en is nu het kantoor van architectenbureau A&R10. Architecten Lillian Brinks en Joost van Nes hebben zelf een aanzienlijke bijdrage geleverd aan het behoud, de herbestemming en de restauratie van het rijksmonument.

Financiële molensteen

Het voormalige raadhuis werd in 1925 in traditionele stijl ontworpen door J. Pothoven. Tot 2006 deed het rijksmonument dienst als gemeentekantoor, maar na een gemeentelijke fusie verloor het pand zijn functie. Sindsdien stond het leeg en was het een financiële molensteen om de nek van de gemeente. De gemeente besloot het rijksmonument te verkopen aan de hoogste bieder, maar daartegen kwamen de inwoners van het dorp in opstand. Zij wilden weer kunnen trouwen in het voormalige raadhuis, en feestdagen samen blijven vieren op het voorplein.

Een lang proces volgde, waarin de verkoop werd tegengehouden en een herbestemmingsplan werd gemaakt. Vervolgens moest voldoende geld worden opgehaald voor het doen van een marktconform bod. Daarvoor is onder meer ‘proudfunding’ ingezet, en hebben lokale ondernemers zich ingekocht. Samen met de Stichting Vrienden Raadhuis Maarn en Het Oude Raadhuis Beheer, nam A&R10 het rijksmonument van de gemeente over.

Politiecel

Het eigendom van het rijksmonumentale raadhuis is horizontaal gesplitst, waarbij A&R10 het souterrain verkreeg. ‘We haalden alle niet-originele muren weg’, vertelt Joost van Nes. ‘Bij het slopen stuitten we op tralies. Onder de trappen van het bordes had namelijk ooit een politiecel gezeten. Om recht te doen aan de historie van het gebouw, hebben we deze ruimte niet afgewerkt. In plaats daarvan hebben we grote glazen deuren geplaatst, met ruiten die op authentieke wijze van stopverf zijn voorzien. Vanuit onze spreekkamer kijken we nu zo de politiecel in.’

Foto’s: Suzanne Paap Fotografie Zinnenprikkelend, foto voorzijde raadhuis: Ted Kuijpers

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.