Ga naar hoofdinhoud
Renovatie

Hoogwaardige renovatie Amsterdamse dijkhuisjes

De Sibbelwoningen aan de Hoogte Kadijk in Amsterdam waren in het verleden slecht gerenoveerd en gevaarlijk bouwvallig aan het worden door gebreken aan de fundering. De Key besloot de tot monument verklaarde woninkjes hoogwaardig te renoveren en restaureren.

In 1830 moesten veel kleine woningen en nerinkjes van vooral armlastige gezinnen wijken voor een afgesloten douanegebied: het Entrepotdok in Amsterdam. De gemeente besloot deze mensen vervangende woonruimte aan te bieden. Hiervoor werd een prijsvraag uitgeschreven voor circa 100 dijkwoningen aan de Hoogte Kadijk, parallel aan het Entrepotdok. Bijzonder aan het winnende en gerealiseerde project was dat de woningen niet alleen goedkoop waren, maar tevens een aantrekkelijke kwalitatief hoogwaardige voorgevel kregen. De bouw was seriematig en efficiënt. Daarmee is het een opvallend project, omdat dit 70 jaar voor de Woningwet van 1901 plaatsvond en er destijds vooral voor sociale huisvesting maar raak werd gebouwd in een tijd dat er nog geen bouwvoorschriften golden.

Slechte renovatie

Het project heeft de laatste decennia te lijden gehad van flinke verwaarlozing en ook een renovatie in de jaren ‘80 was slecht uitgevoerd. Aan de toen al gebrekkige fundering werd daarbij niets gedaan; ten behoeve van de modernisering van de plattegrond werden dwarsmuren – belangrijk voor de stabiliteit – verwijderd en er kwam met de materialen voor nieuwe tussenwanden en ventilatiekanalen veel asbest de woningen in. Woningcorporatie De Key kocht in 2001 een rij dijkhuisjes aan van het Grondbedrijf, bestaande uit 10 dubbele kavels met 40 woningen die ernstig aan het verzakken waren. Een ander deel was eerder naar woningcorporatie Eigen Haard gegaan.

Lees het hele verhaal in Bouwwereld nummer 11. Vraag hier een gratis proefexemplaar aan.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Hoogwaardige renovatie Amsterdamse dijkhuisjes

 • Jaap van den Bosch

  @ Eise Reimersma
  Je moet maar durven, om zo ventilatie adviserend Nederland dit aan te wrijven, er gaat het nodige mis, maar dit is wel een beetje ongenuanceerd lijkt mij, want in welke fase gaat het mis? Als reclame doel heb je een schot in de roos gedaan, dat wel, maar ik zou een wat andere tekst hebben gebruikt, niet goed over nagedacht kennelijk.

 • ING. Eise Riemersma

  Het probleem is dat er géén of het ontbreken van kennis is in Nederland op het gebied van ventilatie.
  Mocht u interesse hebben kan ik hierover informatie verstrekken om een juist werken installatie te ontwerpen.

  Met vriendelijke groet, Eise.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.