Ga naar hoofdinhoud
Renovatie

House Modernes met oude grandeur

Ooit was Galeries Modernes een icoon in de Utrechtse binnenstad. De allure was in de loop der jaren echter teloorgegaan. Inmiddels is het als House Modernes weer een parel in de stad, waarbij met name het historische gevelbeeld in ere is hersteld. Met dank aan moderne 3D-technieken.

Galeries Modernes werd in de periode van 1939 tot 1941 gebouwd in het centrum van Utrecht op de plek waar in 1939 een brand het warenhuis verwoestte. Het had een sierlijke glazen gevel met slanke stalen profielen en een borstwering met gebakken tegels. Op de eerste verdieping had het gebouw een galerij, met een smeedijzeren hekwerk. Vanaf de galerij hadden bezoekers volop zicht op de waren achter de glazen etalages. Het was ook het pand met een van de eerste roltrappen. Oude grandeur ten top dus, waaraan vele Utrechters goede herinneringen bewaren. Niettemin werd in de jaren 80 het gevelbeeld compleet gewijzigd met een blauwe beplating, met geknikte lijnen op wat ooit een ronde hoek was. Toen was dat modern, maar later was het in de ogen van de meeste mensen spuuglelijk. En dus besloot Syntrus Achmea na de aankoop van het pand om de gevel in oude luister te herstellen, in samenwerking met ZZDP Architecten. Het kwam daarvoor terecht bij Heilijgers, met een design & construct-opdracht vanwege met name de uitdagingen op gebied van veiligheid, logistiek en bouwtechniek.

Meer weten over gevels en hoe je ze het beste kunt detailleren? Volg dan de cursus Geveldetails van de Online Bouw Academie.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.