Ga naar hoofdinhoud

House Modernes met oude grandeur

Het oude Galeries Modernes is als House Modernes weer een parel in de Utrechtse binnenstad, waarbij met name het historische gevelbeeld in ere is hersteld. (Foto: Maartje Brand / Brandbeeld)

Ooit was Galeries Modernes een icoon in de Utrechtse binnenstad. De allure was in de loop der jaren echter teloorgegaan. Inmiddels is het als House Modernes weer een parel in de stad, waarbij met name het historische gevelbeeld in ere is hersteld. Met dank aan moderne 3D-technieken.

Galeries Modernes werd in de periode van 1939 tot 1941 gebouwd in het centrum van Utrecht op de plek waar in 1939 een brand het warenhuis verwoestte. Het had een sierlijke glazen gevel met slanke stalen profielen en een borstwering met gebakken tegels. Op de eerste verdieping had het gebouw een galerij, met een smeedijzeren hekwerk. Vanaf de galerij hadden bezoekers volop zicht op de waren achter de glazen etalages. Het was ook het pand met een van de eerste roltrappen. Oude grandeur ten top dus, waaraan vele Utrechters goede herinneringen bewaren. Niettemin werd in de jaren 80 het gevelbeeld compleet gewijzigd met een blauwe beplating, met geknikte lijnen op wat ooit een ronde hoek was. Toen was dat modern, maar later was het in de ogen van de meeste mensen spuuglelijk. En dus besloot Syntrus Achmea na de aankoop van het pand om de gevel in oude luister te herstellen, in samenwerking met ZZDP Architecten. Het kwam daarvoor terecht bij Heilijgers, met een design & construct-opdracht vanwege met name de uitdagingen op gebied van veiligheid, logistiek en bouwtechniek.

Premium artikel

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

 

Digitaal Basis

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf €7,29 per maand

Bekijk de aanbieding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *