Ga naar hoofdinhoud

Kantoorgebouw herontworpen tot campus 

Kantoorgebouw herontworpen tot campus

Een voormalig ABP kantoorgebouw uit 1977 is herontworpen tot campus voor start-ups, bedrijven en een wetenschappelijke instituut. Diederendirrix architectuur & stedenbouw en Van Eijk & Van der Lubbe maakten het ontwerp voor de Brightlands Smart Service Campus in Heerlen. Het gebouw kreeg een nieuwe entree en twee verdiepingen zijn herontworpen tot ‘community floor’.

Diederendirrix  renoveerde de voormalige kantoorkolos van ABP van 21.000 m2 tot campus. Het initiatief komt van pensioenuitvoerder APG, de Universiteit Maastricht en de Provincie Limburg.

Karakteristieke betonstructuur

De karakteristieke betonstructuur, met kolommen en gevelelementen in een fraaie zandlopervorm, is de basis voor het ontwerp. In deze structuur ontwierp diederendirrix twee zones. De middenzone is een warme houten wereld voor ontmoeting en kennisuitwisseling, met onder andere de Huiskamer, espressobar en het Forum. In de zone rondom het Forum werd een lichte, glazen wereld met zicht op de parkachtige omgeving ontworpen. Hierin bevinden zich onder andere de kantoor-, vergader-, onderwijs- en onderzoeksruimten.

In de middenzone is de vloer tussen de eerste en tweede verdieping deels doorgebroken, waardoor een dubbelhoge ruimte ontstaat. Deze ruimte, het Forum, bevat een grote houten tribune die ook als verkeersruimte dient. Hier kunnen mensen met elkaar werken en debatteren en kunnen lezingen gehouden worden. De glazen wanden bieden zicht op de ruimtes eromheen zoals de vergaderplekken en het restaurant.

Oostgevel

Aan de oostgevel kreeg het gebouw een nieuwe, uitnodigende entree. Het geveldeel en de luifel bij de nieuwe entree zijn opgebouwd uit een bijzondere staalconstructie. De ruitvorm en de details sluiten aan bij het bestaande gebouw. In samenwerking met de groenontwerpers van Donkergroen is het park bij de entree ingericht.

Van Eijk & Van der Lubbe ontwierpen het interieur van de community floor. Een raster van schuine lijnen vormt de basis voor een vloerpatroon van gekleurd tapijt. Ook vinden de lampen en het meubilair hun plek langs deze diagonalen, soms dwars door muren of glazen wanden. Zo maakt het patroon de verbinding tussen de ruimtes en de bezoekers. Het verloop van kleuren zorgt voor verschillende sferen. In het Forum komt veel rood terug. Het warme hart van het gebouw. Meubilair dat aan katrollen is opgehangen moet in de toekomst informeel en flexibel gebruik van de centrale ruimte mogelijk maken. Wanneer nodig laat je een stoel of tafel naar beneden zakken, om deze even gemakkelijk weer omhoog te takelen.

Lees ook: Nieuw campusgebouw het Center Court

Foto’s: Jeroen van der Wielen en Arthur Bagen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *