Ga naar hoofdinhoud
Renovatie

Lastig onderhoud leidt tot dakinnovatie

Normaliter worden losliggende dakbedekkingssystemen van platte daken geballast met grind, mogelijk met tegels in de hoek- en randzone. Het gebruik van grind kan alleen in sommige gevallen problemen geven, bijvoorbeeld door de snelle verontreiniging van het grind bij industriële daken. Bij het pand van Aviko was een losliggend dakbedekkingsysteem de enige optie. Om het dak toch eenvoudig schoon te kunnen houden, is gekozen voor een nieuwe vorm van ballast: het dambord dak.

Dakgrind

Een ballastlaag van grind wordt aangebracht om de dakbedekking op zijn plek te houden en te beschermen tegen UV-straling. Als het grind vervuild raakt, heeft dit tot gevolg dat de dakbedekking sneller veroudert. Bacteriën hebben vrij spel en werken in op de dakbedekking. Het grind moet dus regelmatig schoongemaakt worden, wat lastig is aangezien tijdens het reinigen niet zomaar over het grind kan worden gelopen. Dit probleem ondervond Aviko ook; het grind was moeilijk schoon te maken en bleef zelfs aan elkaar kleven.

Mechanisch bevestigen

Als alternatief voor een geballast dak was bij Aviko een mechanisch bevestigd dak een van de mogelijkheden. De dakbedekking is dan makkelijk te reinigen omdat er geen grind op het dak hoeft worden aangebracht. Echter in dit geval zouden de eerder gebruikte schroeven en plaatjes vervangen moeten worden, omdat deze aangetast waren. Om het dak duurzaam mechanisch te bevestigen moesten deze onderdelen vervangen worden door kostbare RVS materialen. Het mechanisch bevestigde dak viel af vanwege deze extra investeringen. Daarom werd er door NDA lidbedrijf Kwerreveld Dakbedekkingen B.V. een andere technische oplossing gezocht die beter bij de klant paste, namelijk het ‘dambord dak’.

Dambord dak

Bij een dambord dak worden tegels als ballast gebruikt. Deze tegels liggen niet tegen elkaar aan, zoals gebruikelijk is bij een parkeerdak of dakterras, maar dambordsgewijs. Bij een tegel van bijvoorbeeld 50 bij 50 centimeter wordt dezelfde afstand tot de volgende tegel vrijgelaten. Hierdoor kan het dak makkelijk gereinigd worden, mede omdat het water makkelijk onder de tegels door kan stromen.

Windhoektegels

Voor het dambord dak zijn windhoektegels gebruikt van Zoontjens. De tegel heeft zogenaamde afgeborstelde nokken en kunnen vanwege de gladde onderzijde daarom direct op de dakbedekking geplaatst worden.

Oorspronkelijk worden tegels gebruikt bij de randen en de hoeken van met grind geballaste daken vanwege de noodzakelijke windweerstand. Afhankelijk van de windbelastingsberekening kan nu ook een legpatroon worden bepaald voor het gehele dakoppervlak. Het gebruik van grind is hierdoor niet meer nodig.

Goedgekeurd systeem

Deze manier van ballasten is zodoende specifiek voor Aviko ontwikkeld. Nu is het inmiddels als nieuwe manier van ballasten door zowel BDA Dakadvies als Dakmerk geaccepteerd als goedgekeurd systeem. Naast grind, tegels of daktuin zal straks het dambord geballaste dak in de windbelastingsberekening opgenomen worden vanuit de valkrichtlijnen die door BDA, Vebidak en Dakmerk zijn samengesteld.

Ook andere daken worden inmiddels voorzien van het bovengenoemde dambord-patroon vanwege de gemakkelijke beloopbaarheid van het systeem, het gemak waarmee het dak kan worden schoongemaakt en de snelle manier van verwerking van deze tegels.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Lastig onderhoud leidt tot dakinnovatie

  • @Henk inderdaad zal bij wijziging van een dakballast systeem de afvoercapaciteit gecontroleerd worden. Is er voldoende afvoer aanwezig? Een gevolg van verminderde afvoercapaciteit kan ook een voordeel betekenen om water te bufferen waardoor piekbelastingen op het rioleringsstelsel bij hevige regenbuien tijdelijk worden opgevangen waarna langzaam afgevoerd. Zogenaamde Waterdaken binnen het NDA Duurzaam Dakconcept: KlimaatRoof!

  • Henk Haveman

    Bij het veranderen van de wijze van ballasten van platte daken is het van belang te controleren hoe het HWA leidingenstelsel is ontworpen. Als er bijv. geen grind als ballast meer wordt toegepast, kan het gebeuren dat het leidingenstelsel voor HWA niet voldoende meer capaciteit heeft!
    ir Henk Haveman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.