Ga naar hoofdinhoud
Renovatie

Monumentale boerderij gerestaureerd tot woon- en ontmoetingsplek

Ze lag er wat verloren bij de laatste jaren, boerderij De Welsker in De Heurne. Na het overlijden van de laatste bewoners keek niemand meer om naar de ooit zo statige boerderij met diverse schuren. Tot de twee nieuwe eigenaren hun oog op de boerderij lieten vallen en de hulp van ERB Ten Haken en architect Vincenth Schreurs inriepen voor een ultieme reddingsactie.

Boerderij en rijksmonument De Welsker in De Heurne stamt uit 1825. Maar al veel eerder, in 1370, werd het landgoed onder de naam ‘Hof van Welschelo’ vermeld in geschriften. Het was toen in bezit van een Duitse vorst en diende als plek waar horigen hun afdrachten moesten doen. Ook werd er recht gesproken. De T-vormige boerderij bestaat uit een voorhuis en een later aangebouwd achterhuis. Het voorhuis is voorzien van een schilddak met gesmoorde Hollandse pannen. Het achterhuis is voorzien van een aangekapt zadeldak, oorspronkelijk gedekt door gesmoorde Muldenpannen. Het is dus een plek van grote historische waarde, maar in zo slechte staat dat niemand zich aan een restauratie waagde. Tot in 2018, toen twee nieuwe eigenaren zich meldden en het hele complex kochten. Samen met architect Vincenth Schreurs uit Aalten en ERB Ten Haken uit Winterswijk maakten ze een plan en dienden dat in bij de gemeente.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.