Ga naar hoofdinhoud
Renovatie

Nieuwe look met kopertouch voor dak Kurhaus

Het iconische Kurhaus heeft een andere look. Aan de Scheveningse kust werd 3.000 m2 dakoppervlak voorzien van een nieuwe dakbedekking. Verwering door zand en zeewind zorgde ervoor dat de oude dakbedekking met koperlaag aan vervanging toe was. Voor de nieuwe bedekking koos dakdekkersbedrijf BOKO voor Copper Art van SOPREMA.

Koperen gloed

Een regen van zonnestralen daalt neer op het dak van de Scheveningse publiekstrekker. Vanaf de tentdaken weerkaatst een koperen gloed. Vlak voor de oplevering legt een medewerker de laatste hand aan de detailleringen. De kunststof dakbedekking bevat metaaldeeltjes waardoor een klassieke, koperen uitstraling ontstaat die weerspiegelt als de zon erop schijnt. Trots kijkt Klaas Toornstra omhoog naar de Nederlandse driekleur die wappert op een straffe bries. In de zomer van 2016 begon voor hem als technisch adviseur van BOKO een prestigieus project. De dakrenovatie van Nederlands bekendste bouwwerk aan de kust. Toornstra blikt terug: “Het was een uitdagend proces want je hebt met weersinvloeden te maken. Daarnaast golden er voor de dakbedekking strikte eisen. Samen met het bouwteam, bestaande uit SOPREMA, Dakbestek, Pleijsier Bouw en BOKO hebben we een plan van aanpak ontwikkeld en uitgevoerd. Het eindresultaat mag er zijn.”

Geen standaardwerk

Voor het technisch ontwerp en de bouwbegeleiding werd Adviesburo Dakbestek ingeschakeld. Julien Stevens, directeur van Adviesburo Dakbestek, legt uit: “Een markant gebouw als het Kurhaus vraagt om een specifieke aanpak. De Amrâth Hotel Group, eigenaar van het Kurhaus, had een wensenlijst waar de nieuwe dakbedekking aan moest voldoen. Met name op het gebied van esthetica. Zo moest de nieuwe dakbedekking geen afbreuk doen aan de klassieke uitstraling van het pand. Daarnaast was er, evenals op de hoge daken, een voorkeur voor pvc-dakbedekking. We moesten op zoek naar een pvc-dakbedekking in koperkleur.” Volgens Stevens werden er in de ontwerpfase door Dakbestek nog technische eisen aan toegevoegd: “De nieuwe dakbedekking moest ook nog op een bitumen onderlaag bevestigd kunnen worden. Volvlaks verlijmen was een tweede eis in verband met stormvastheid en om tunnelvorming te voorkomen. Deze combinatie van esthetische en technische eigenschappen is zeldzaam.”

Tegen een stootje kunnen

De uitwerking van de renovatie werd gegund aan dakdekkersbedrijf BOKO. De pvc-dakbanen werden speciaal voor dit project op maat gemaakt. Op deze manier kon BOKO aan de eis voldoen om volvlaks te verlijmen. Toornstra verklaart deze keuze: “Omdat dit dakgedeelte zich aan de strandzijde bevindt, heb je continu te maken met zeewind. Er was dus een duurzame bedekking nodig die tegen een stootje kan. Wij kozen bewust voor tweezijdige verlijming. Dit om er zeker van te zijn dat de oude laag stormvast was ten opzichte van de onderconstructie. Op deze manier zie je geen ontsierende aftekening van de bevestigers. We wilden uiteraard de authentieke uitstraling behouden.”

Focus op verlijmen

Na het afpellen van de oude koperlaag bevestigde BOKO eerst mechanisch de bestaande dakbedekking. Vervolgens is er  een nieuwe zelfklevende onderlaag op de bitumen dakbedekking aangebracht. Toornstra verduidelijkt: “We hebben de Copper Art-dakbanen in de werkplaats voorzien van een contactlijm. Deze zijn met een releasefolie afgedekt, zodat de dakbanen opnieuw oprolbaar waren. Op het werk hoefden we de Copper Art alleen nog maar te plaatsen. Na het aanbrengen van de eerder voorgelijmde Copper Art op de zelfklevende onderlaag konden we een optimale hechting verzekeren.” Het hele proces was volgens Toornstra een flink karwei. Tussen het aanbrengen van de contactlijm op de onderlaag en het plaatsen van de Copper Art-toplaag moest zo min mogelijk tijd zitten. “Door wind kan er zand tussen de twee lagen waaien waardoor er een minder goede hechting ontstaat. Doordat we het moment van het aanbrengen van de contactlijm en plaatsen van de Copper Art zo kort mogelijk hebben gehouden, hebben we dit probleem prima kunnen ondervangen”, vertelt Toornstra.

Natuurlijke oxidatie

SOPREMA was voor BOKO geen onbekende partij. Bij voorgaande projecten kwam het vaker tot een samenwerking. De Copper Art-bedekking is binnen de Nederlandse markt een relatief nieuw product en is daarom nog niet vaak toegepast. BOKO zag meteen de meerwaarde van deze in Italië ontwikkelde dakbedekking. Toornstra over de specifieke eigenschappen van Copper Art. “Het is een synthetisch waterdichtingsmembraan waar fijne metalen deeltjes aan toegevoegd worden. Je krijgt dan dezelfde esthetische eigenschappen als een echt koperen dak. Zo neemt deze dakbedekking bijvoorbeeld het natuurlijk oxidatieproces van echt koper over. Daarnaast is Copper Art recyclebaar. SOPREMA leverde voor dit project maatwerk met een duurzaam product. Een samenwerking waar wij met veel plezier op terugkijken.”

De rubriek Praktijkcase is een samenwerking tussen een fabrikant en het vakblad Bouwwereld. Op deze pagina’s laat de fabrikant zien hoe een product of dienst
wordt toegepast in een project en hoe hij kan samenwerken met bouwtechnici, constructeurs en/of architecten.
Fotografie: Jan Willem Schouten/Jaws Media

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.