Ga naar hoofdinhoud
Renovatie

Nieuwe stalen constructie op A’DAM toren

Deze week wordt door aannemer J.P. van Eesteren op de voormalige Shell toren aan het IJ in Amsterdam met de grootste mobiele kraan van Europa een nieuwe kroon op de A’DAM geplaatst. Vijf gevelelementen waarvan de grootste 85.000 kilo weegt gaan 80 meter de lucht in. Op de top worden ze in elkaar gezet.

Stalen constructie

De toren wordt ingrijpend verbouwd en wordt getransformeerd van een leegstaand kantoor naar een multifunctioneel icoon aan het IJ. De bestaande kroon op de toren wordt vervangen door een nieuwe stalen constructie die plek biedt aan het observatie dek en het ronddraaiende restaurant. De kroon krijgt een uitkragende, overhoekse vorm, slechts steunend op een kern van 10 bij 10 meter. Het ‘lichtste’ element weegt 65 ton en het zwaarste 85 ton. Een kraan van 1.200 ton komt er aan te pas om het werk uit te voeren.

Als bouwdoos in elkaar gezet

De staalfabriek heeft ter plekke, op de bouwplaats, de 5 delen geprefabriceerd en die worden op hoogte als een bouwdoos in elkaar gezet. Op de grond wordt eerst proefgedraaid met het assembleren. Tijd en veiligheid zijn belangrijke randvoorwaarden. Vorige week is gestart met de opbouw van de 1.200 ton Liebherr kraan. Die moet eerst de huidige bouwkraan van de toren afhalen, die de nieuwe gevelelementen heeft geplaatst. Bij gebrek aan bouwplaatsruimte staat deze bouwkraan op de liftschacht. Het stabiliseren van de nieuwe kraan vraagt extra aandacht. Daarom is er een complete fundering geheid.

Veiligheid

‘Het ziet er allemaal simpel uit, maar het heeft een enorme voorbereiding gevergd, zegt projectmanager Ton Wansing. We zijn direct bij de start van de bouw, op 1 juli vorig jaar, met de architect, de constructeur en de staalleverancier in overleg gegaan voor een oplossing. Omdat we op deze plek, tegen het IJ en EYE, ons geen enkel risico kunnen veroorloven is in overleg met de gemeente gekozen voor een grotere veiligheidszone voor deze week. Het takelen en draaien neemt per element een aantal uren in beslag.
A’DAM moet eind januari 2016 worden opgeleverd.

Kijk live mee

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Nieuwe stalen constructie op A’DAM toren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.